Home » Istorie » Epava unui submarin din perioada Războiului Rece, descoperită în apele insulei Oahu

Epava unui submarin din perioada Războiului Rece, descoperită în apele insulei Oahu

Publicat: 24.03.2020
USS Stickleback, submarinul descoperit, s-a scufundat în anul 1958 ca urmare a unei colizunii cu o altă navă a SUA.

Membrii Lost 52 Project, o iniţiativă privată cu sediul în New York, care îşi propune să descopere toate cele 52 de submarine care au fost scufundate şi cărora li s-a pierdut urma în cel de Al Doilea Război Mondial şi submarinelor pierdute în timpul Războiului Rece anunţă o nouă reuşită. De data aceasta au descoperit epava unui submarin din clasa: SS-415, cunoscut şi sub numele de USS Stickleback, notează Live Science.

USS Stickleback s-a scufundat în data de 28 mai 1958, în urma cu coliziunii cu o altă navă a Marinei Statelor Unite ale Americii: USS Silverstein: în timpul unui exerciţiu militar. Într-o declaraţie oficială, membrii grupului anunţă faptul că submarinul a fost găsit în apele insulei Oahu, Hawaii, la 30 de kilometri de Capul Barbes şi la o adâncime de 3.350 metri faţă de suprafaţa oceanului.

USS Sticleback a fost construit în 1945, spre finalul celui de Al Doilea Război Mondial, efectuând patrule în Marea Japoniei pentru doar câteva zile înainte de a se încheia conflictul. În 1946, submarinul a fost defectat şi inclus în rezerva Flotei din Oceanul Pacific. A fost recondiţionat în 1951, odată cu Războiul din Corea şi din 1953 a fost staţionat în Pearl Harbor.

În anul 1958,în timpul exerciţiilor militare, după ce a simulat lansarea unei topile către USS Silverstein, submarinul a suferit o pierdere bruscă de energie, ceea ce a declanşat o scufundare necontrolată de 244 metri. Marinarii au declanşat manevrele de siguranţă şi Stickleback a reuşit să se ridice la suprafaţă, la mică distanţă de USS Silverstein. Această apropiere a fost urmată apoi de o ciocnire, din fericire, toţi membrii echipajului au fost evacuaţi în siguranţă de la bordul submarinului.

Exploratorii aveau o locaţie aproximativă a locului unde s-ar putea afla Stickleback, dar, date fiind circumstanţele în care a avut loc scufundarea, a fost nevoie şi de un sonar pentru a identifica epava. Datele oferite de către sonar arată că nava este ruptă în două bucăţi aflate la o distanţă de aproximativ 300 de metri.

Citeşte şi:

De mai bine de 145 de ani, epava unui submarin iese la suprafaţă la reflux în fiecare zi – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase