Home » Istorie » Unelte ascunse de prizonierii de la Auschwitz descoperite în timpul lucrărilor de restaurare

Unelte ascunse de prizonierii de la Auschwitz descoperite în timpul lucrărilor de restaurare

Unelte ascunse de prizonierii de la Auschwitz descoperite în timpul lucrărilor de restaurare
Credit foto: National Fund
Publicat: 24.05.2020

Obiectele au fost ascunse de către prizonieri într-o sobă din blocul de celule 17.

GALERIE FOTO

În timpul lucrărilor de restaurare a blocului de celule 17 din Auschwitz I s-a ajuns la descoperirea unei ascunzători de obiecte din perioada în care lagărul era activ. Printre obiectele descoperite se numără cuţite, furculiţe, foarfeci, bucăţi din piele, unelte de cizmărie şi fragmente de încălţăminte, notează The History Blog.

Lucrările de renovare ale blocului de celule 17 durează din luna septembrie a anului 2019 și au ca scop eliminarea tuturor elementelor adăugate după perioada de activitate a lagărului. Restauratorii au sarcina de a elimina acele elemente adăugate odată cu anul 1978, atunci când a fost deschisă o expoziție dedicată prizonierilor austrieci de la Auschwitz.

Ascunzătoarea din coșul de fum

Odată cu implementarea măsurilor împotriva COVID-19 de către autoritățile din Polonia, personalul care se ocupă de renovare a fost redus drastic. Din această cauză, lucrările au vizat reconsolidarea clădirii. În timpul acestor lucrări a fost decoperit un coș de fum și în interiorul artefactele ascunse de către prizonieri.

Johannes Hofmeister, consultant al Fondului Național din Austria explică faptul că nu este surpinzător că aceste artefacte au fost descoperite în unul dintre coșurile de fum din blocul de celule 17 și asta deoarece aici au fost închiși coșari.

În lipsa unei analize extinse, este încă prea devreme pentru specialiști să tragă concluzii legate de modul în care aceste obiecte au fost sau ar fi urmat să fie utilizate. Totuși, dat fiind contextul în care acestea au fost strânge specialiștii sunt de părere că acestea ar fi putut fi folosite pentru întreținerea hainelor și încălțărilor sau poate ar fi făcut parte chiar dintr-un plan de evadare.

O nouă exploziție va fi deschisă în lagar, totuși, aceste obiecte, nu vor face obiectul acesteia. Obiectele foștilor prizonieri vor fi trimise la Muzeul Auschwitz-Birkenau pentru a fi conservate.

Citește și:

Apelul conducerii muzeului Auschwitz către turişti: Nu vă mai faceţi poze pe şinele de tren!
”The Painted Wall” cartea care prezintă dramele copiilor din lagărele Auschwitz-Birkenau
Înainte să moară, o adolescentă de la Auschwitz a fost fotografiată de un soldat german. 75 de ani mai târziu, un artist digital a colorat imaginile şi a scos la iveală detalii incredibile
Bordelurile de la Auschwitz, locul în care deţinuţii torturaţi erau ”răsplătiţi” cu partide de sex urmărite prin vizoare de ofiţerii SS

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase