Home » Istorie » Un harnașament complet din Epoca Bronzului descoperit în Scoția

Un harnașament complet din Epoca Bronzului descoperit în Scoția

Un harnașament complet din Epoca Bronzului descoperit în Scoția
Arheologii estimează faptul că tezaurul de artefacte descoperite a fost îngropat în secolele X-VIII înaintea erei noastre.
Publicat: 29.08.2020

Arheologii estimează faptul că tezaurul de artefacte descoperite a fost îngropat în secolele X-VIII înaintea erei noastre.

GALERIE FOTO

Mariusz Stepien, un entuziast al detectoarelor de metale, a descoperit în data de 21 iunie un obiect din bronz pe un câmp din Peebles, Scoția. Semnalul identificate de către dispozitivul pe care îl folosea a dus la descoperirea unui obiect mic din bronz la o adâncime de 50 de centimetri. Dat fiind faptul că semnalele pe care le primea continuau să se identifice a decis să apeleze la ajutorul experților de la Scotland’s Treasure Trove, notează The History Blog.

Această agenție este specializată în recuperarea obiectelor descoperite de către arheologii amatori cu ajutorul detectoarelor de metale. Faptul că Stepien a apelat la autorități respectă normele legale, dar a și permis arheologilor să recupereze o serie de artefacte care s-ar fi putut deteriora dacă erau excavate de către amatori.

O descoperire impresionantă

Arheologii au descoperit o grămadă de artefacte din Epoca Bronzului incluzând catarame de bronz, o sabie de bronz în teaca sa și un ham unic de cai complet din piele și lemn care supraviețuit până în prezent. Oamenii de știință estimează că tezaurul a fost îngropat acolo în jurul anilor 1000-800 î.C., Epoca Târzie a Bronzului.

După 22 de zile de excavații, oamenii de știință au reușit să recupereze o mare parte din tezaur, cu excepția unor piese care s-au deteriorat din cauza condițiilor de mediu. Arheologii explică faptul că, de această dată, au decis să ducă în laborator întreaga bucată de pământ în care se aflau artefacte și asta pentru a nu afecta integritatea acestora.

Oamenii de știință au găsit o sabie, încă în teaca ei, care fusese împodobită cu curele, catarame alături de rămășițele unui „pandantiv cu clopot”, care ar fi atârnat de harnașamentul calului. Acest pandantiv este primul care a fost găsit în Scoția și doar al treilea din Marea Britanie.

Faptul că solul în care se afla tezaurul nu a dus la descompunerea pielii și a lemnului folosit pentru realizarea acestuia a permis arheologilor să îl reconstituie după aproape trei mii de ani. „Aceasta este o descoperire semnificativă la nivel național, deoarece în Scoția au fost excavate puține artefacte din Epoca Bronzului. A fost o oportunitate uimitoare pentru noi să recuperăm nu numai artefacte din bronz, dar și materiale organice. Există încă multe lucrări de făcut pentru a evalua artefactele și a înțelege de ce au fost așezate în pământ”, adaugă Emily Freeman, directoarea Scotland’s Treasure Trove.

Citește și:

O broşă romană extrem de rară, descoperită cu ajutorul unui detector de metale

Cum au modificat migraţiile umane din Epoca Bronzului peisajul Europei

Oule de struţ din Epoca Bronzului, opere de artă şi simbol al statusului social

Locul neaşteptat care a alimentat Anglia şi Irlanda cu aur în timpul Epocii de Bronz. 200 de kilograme de aur au fost extrase de aici

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase