Home » D:News » In timpul primului razboi mondial, Serviciul de Informatii Rus a colaborat cu Armata Romana

In timpul primului razboi mondial, Serviciul de Informatii Rus a colaborat cu Armata Romana

In timpul primului razboi mondial, Serviciul de Informatii Rus a colaborat cu Armata Romana
Publicat: 18.03.2009
Armata romana a beneficiat in primul razboi mondial (1916-1919), pe frontul din Dobrogea, de sprijinul armatei ruse. Dincolo de suportul uman, rusii au oferit comandamentului roman, de cate ori au avut ocazia, informatii verificate de serviciul de spionaj pe care il aveau.

Serviciul de Informatii rus a fost organizat pe teritoriul Romaniei pe directii – Bistrita, Braila si Buzau. Dupa numarul rapoartelor intocmite, centrele de spionaj rus din Bistrita si Braila au fost cele mai active. Rusii isi obtineau informatiile pe mai multe canale: de la prizonierii/dezertorii germani, prin fotografii aeriene si prin interceptarea comunicatiilor radio inamice. Se creiona in acest mod nu numai moralul pe care il aveau militarii germani, dotarea acestora, dar si iminenta unui atac. De regula, militarii germani erau incurajati in perspectiva unei ofensive de faptul ca romanii si rusii ar fi fost prost echipati si slab pregatiti, iar cand se incepea pregatirea unui atac, crestea numarul dezertarilor.

Fotografiile aeriene realizate de pilotii rusi la 27 septembrie 1917 au continut detalii importante privind miscarile trupelor germane din spatele frontului, modul in care acestea se aprovizionau si construirea unei linii ferate in apropierea municipiului Buzau. Interesant este faptul ca, in aceeasi zi, pilotii romani nu reusisera sa realizeze fotografii aeriene, invocand motive precum ceata, norii sau aparitia unor avioane inamice.

Informatiile prizonierilor/dezertorilor bulgari despre detasarea unor unitati bulgare de pe frontul romanesc pe alte fronturi se verificau de catre Serviciul de Ascultare rus. Una dintre acestea se referea la Divizia a 13-a mixta bulgara, mutata pe frontul macedonean, si la Regimentele 19 si 35 Infanterie bulgare, puse in miscare spre Ruse (Rusciuk). Serviciul de Ascultare rus din Braila a constatat o concentrare de radiostatii turcesti intre Braila si Buzau si o crestere a celor germane de pe tarmul Marii Negre. In acest context s-a confirmat ca o parte dintre unitatile bulgare au fost transferate de pe frontul dobrogean.

Buletinele de informare rusesti se dactilografiau in limba rusa, fiind apoi transmise prin curier partii romane, care le traducea. Atunci cand rusii considerau ca o informatie trebuia sa ajunga in scurt timp la partea romana, aceasta se transmitea telegrafic. Informatiile primite de la Serviciul de Informatii rus au fost utile armatei romane, ele lipsindu-i acesteia dupa inceperea Revolutiei bolsevice (7 noiembrie 1917, stil nou).

Citeste saptamanal rubrica DOSARE DECLASIFICATE din Ziarul de Duminica pentru a descoperi secretele trecutului.

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase