Home » Lumea digitală » Facebook vrea să lanseze un satelit în 2016, în scop utilitar

Facebook vrea să lanseze un satelit în 2016, în scop utilitar

Facebook vrea să lanseze un satelit în 2016, în scop utilitar
Publicat: 06.10.2015
Facebook intenţionează să lanseze un satelit, în 2016, care să asigure acces la internet pentru mai multe regiuni izolate din Africa, a anunţat Mark Zuckerberg, cofondatorul companiei americane, citat de bbc.com.

În virtutea unui parteneriat cu compania Eutelsat, care are sediul general în Franţa, Facebook speră să lanseze un prim satelit de acest tip în anul 2016.

„Vom continua să facem eforturi pentru a conecta (la internet) întreaga lume – chiar dacă acest lucru va însemna că va trebui să privim dincolo de planeta noastră”, a dezvăluit Mark Zuckerberg, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Iniţiativa face parte dintr-un proiect al companiei Facebook, intitulat „Internet.org Project”, care a generat însă o serie de critici aspre în anumite ţări.

În anumite regiuni, în special în India, mediul de afaceri a reacţionat cu vehemenţă faţă de proiect, spunând că el va oferi companiei Facebook – şi partenerilor ei – un avantaj incorect pe pieţele din domeniul internetului aflate în dezvoltare.

Proiectul Internet.org experimentează mai multe metode diferite pentru a asigura acces la internet în regiuni greu accesibile. Recent, compania Facebook a anunţat că doreşte să construiască un tip special de dronă care să fie capabilă să transmită de la mare înălţime un semnal optic care asigură conexiune la internet.

Noua iniţiativă doreşte să utilizeze tehnologia actuală din domeniul sateliţilor pentru a asigura acces la internet la tarife accesibile.

„Pe parcursul ultimului an, Facebook a explorat mai multe modalităţi de folosire a unor vehicule aeriene şi sateliţi pentru a asigura, din cer, acces la internet pentru comunităţile de la sol”, a declarat Mark Zuckerberg.

„Pentru a-i conecta pe oamenii care locuiesc în regiuni izolate, infractura tradiţională de conectare este adeseori greoaie şi ineficientă, aşadar trebuie să inventăm tehnologii noi”, a spus antreprenorul american.

Într-un comunicat de presă, compania Eutelsat a precizat că utilizatorii de internet de la sol vor putea să folosească produse „standardizate” pentru a accesa internetul, atunci când noul serviciu va fi lansat, în a doua jumătate a anului 2016.

„Capacitatea (de conectare la internet, n.r.) este optimizată în această perioadă pentru comunităţile locale, iar accesul la internetul de tip direct către utilizator va folosi echipamente standardizate la tarife convenabile”, precizează acelaşi comunicat.

„Eutelsat şi Facebook vor dezvolta fiecare servicii de internet concepute pentru a răspunde cererilor de conectare la internet primite de la cât mai mulţi utilizatori din Africa, care locuiesc în afara zonelor acoperire de reţelele de telefonie fixă şi mobilă”, potrivit comunicatului citat.

Mai multe companii furnizează deja servicii de acces la internet prin satelit, dar această opţiune este costisitoare, depăşind cu mult mijloacele financiare ale celor mai multor locuitori din ţările în dezvoltare.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase