Home » Lumea digitală » O nouă tehnologie poate depista sexul după amprentele digitale

O nouă tehnologie poate depista sexul după amprentele digitale

Publicat: 25.11.2015
Amprentarea este o metodă extrem de utilă pentru a descoperi cine a fost prezent la locul unei crime. Premisa de bază a tehnicii utilizate de către anchetatori pentru a crea tabloul crimei este comparaţia vizuală între două seturi de amprente.
Cu toate acestea, a apărut un nou mod de a analiza amprentele oamenilor. Înregistrările amprentelor digitale nu numai că pot depista identitatea persoanelor, dar pot şi determina dacă persoana a fost un bărbat sau o femeie.
 
„Amprentele au fost, într-adevăr, tratate ca imagini pentru mai mult de o sută de ani. Singurele îmbunătăţiri majore în ultimii ani s-au datorat ca urmare a utilizării unui software şi unor baze de date ce identifică mai rapid corespondenţa dintre amprentele digitale”, afirmă Jan Halamek, cercetător medico-legal de la Universitatea de Stat din New York la Albany, SUA.
 
 
Halamek şi colegii lui au dezvoltat în schimb un sistem în care amprentele digitale nu sunt tratate ca înregistrări vizuale. Depozitele sudoripare rămase în amprente sunt analizate din perspectiva conţinutului biochimic, în mod special, aminoacizii care le conţin. Aminoacizii pot dezvălui sexul persoanei care a lăsat amprenta. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de aminoacizi din transpiraţia feminină este aproximativ de două ori mai mare decât în cea a bărbaţilor.
 
Primele rezultate ale acestei metode de cercetare sunt promiţătoare, datorită tehnicii care oferă o şansă de 99 la sută de a identifica în mod corect dacă urmele lăsate de degete sunt masculine sau feminine. Sistemul a fost testat pe o serie de 50 de mostre dactiloscopice, apoi cercetatorii au repetat procedura pe un grup foarte mic compus din trei bărbaţi şi trei femei.
 
 
La realizarea experimentului, echipa a fost capabilă să distingă cu succes amprentele digitale ale subiecţilor de sex masculin şi de sex feminin pe suprafeţe precum o folie de polietilenă, un mâner de uşă, desktopul computerului şi altele.
 
Cercetatorii recunosc că au nevoie de a transpune concluziile lor pe un eşantion mai mare, dar, de asemenea, îşi exprimă speranţa de a perfecţiona sistemul şi de a-l dezvolta pentru a afla mai multe despre persoană în funcţie de amprentă, folosind şi alţi bio-indicatori decât aminoacizi. 
 
 
„Vrem să cream un kit foarte simplu, care să poată determina pe loc dacă persoana a fost tânără sau bătrână, bărbat sau femeie, şi etnia acestora”, afirmă Jan Halamek.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase