Home » Lumea digitală » Să îţi încarci smartphone-ul o dată pe săptămână nu mai este un vis. E o noua descoperire revoluţionară

Să îţi încarci smartphone-ul o dată pe săptămână nu mai este un vis. E o noua descoperire revoluţionară

Publicat: 30.11.2015
Cercetătorii din Marea Britanie au inventat un nou tip de touchscreen care consumă foarte puţină energie pentru a funcţiona, oferind o alternativă ieftină pentru ecranele smartphone-urilor şi tabletelor de astăzi, păstrând aceleaşi culori vii şi vizibilitate în lumina directă a soarelui.
„Putem crea o întreagă nouă piaţă cu ele. Astăzi, trebuie să încărcăm smartwatch-urile în fiecare noapte, ceea ce le consumă din performanţe. Dar dacă ai avea un smartwatch sau smartglass care nu a avut nevoie de prea multă energie, ai putea să-l reîncarci doar o dată pe săptămână”, afirmă unul dintre cercetători, Peiman Hosseini.
 
Dezvoltat de Bodie Technologies şi Universitatea din Oxford, noul ecran este făcut dintr-un tip de material ce-şi poate schimba faza şi este numit germanium-antimony-tellurium sau GST. Cercetătorii afirmă că confecţionarea acestui material este posibilă datorită unui ecran rigid sau flexibil pe care se aplică straturi de electrozi sau stive microscopice. Fiecare stivă este realizată dintr-un singur strat de 7 nanometri grosime de GST inserat între două straturi ale unui electrod transparent. Această stivă poate produce imagini color, chiar fiind  alimentată cu un curent de energie electrică foarte redus.
 
 
Sursa foto: Bodie Technologies
 
Echipa de cercetare afirmă că materialul pentru ecranul ultra-subţire poate afişa culori vii la rezoluţii foarte mari, chiar dacă va fi lăsat sub lumina directă a soarelui.
 
„Acest lucru îl poate face potenţial util pentru ochelarii inteligenţi, ecrane pliabile, display-uri de parbriz şi chiar pentru retina sintetică care imită abilităţile de fotoreceptor ale ochiului uman”, declară echipa.
 
Cu foarte puţină energie electrică necesară pentru a ilumina un display fabricat din această configuraţie specială „de tip sandwich GST”, echipa spune că ar putea reduce dramatic cantitatea totală de energie consumată de un smartphone.
 
Cercetatorii sunt siguri că vor avea un prototip, deja, în următoarele 12 luni. Poate acest lucru ne va permite să ne eliberăm de dependenţă noastră de cabluri pentru telefon.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase