Home » Lumea digitală » Dresajul canin va putea fi realizat cu ajutorul unui ham inteligent

Dresajul canin va putea fi realizat cu ajutorul unui ham inteligent

Dresajul canin va putea fi realizat cu ajutorul unui ham inteligent
Publicat: 16.05.2016
Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au creat un sistem computerizat care poate ajuta la dresarea câinilor în mod autonom, folosind senzori care reacţionează la limbajul corpului acestora.
Tehnologia ar putea fi folosită pentru un dresaj mult mai rapid al câinilor utilitari sau pentru a completa şi perfecţiona dresajul realizat de oameni.
 
Sistemul este compus dintr-un ham inteligent prevăzut cu o mulţime de senzori care monitorizează poziţia şi limbajul corpului câinelui. Informaţiile sunt colectate şi analizate de un computer de mărimea unui pachet de cărţi de joc, ascuns într-un buzunar. Computerul foloseşte un algoritm care declanşează un sunet şi apoi eliberează o recompensă pentru căţel în momentul în care o comandă este executată corect.
 
Provocarea cu care încă se confruntă cercetătorii este oferirea recompensei la momentul potrivit. Dacă algoritmul analizează prea mult datele privind executarea corectă a comenzii după poziţia corpului, atunci este posibil ca recompensa să fie acordată prea târziu. Dacă este acrodată prea devreme, atunci este recompensată o poziţie incorectă a corpului. Este un aspect foarte important în dresajul canin, pentru că el se realizează cu succes atunci când există consecvenţă în comportamentul animalului.
 
Sistemul se află încă în stadiul de prototip şi mai trebuie perfecţionat, dar rezultatele au fost extrem de bune. Pe termen lung, oamenii de ştiinţă doresc să dezvolte acest concept, astfel încât interacţiunea animal-computer să poată furniza şi o serie de funcţii utile, cum ar fi declanşarea unui apel de urgenţă prin simpla poziţie a corpului unui câine care asistă o persoană bolnavă sau marcarea exactă a locaţiilor unde este descoperit material exploziv de către câinii special antrenaţi.
 
Sursa: Rador
 
Vă recoamndăm şi aceste articole
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase