Home » Lumea digitală » Smartphone-ul dăunează grav jobului

Smartphone-ul dăunează grav jobului

Smartphone-ul dăunează grav jobului
Publicat: 12.10.2016
Experimentul a reunit 95 de persoane, cu vârste între 19 şi 56 de ani, în cadrul laboratoarelor universităţilor din Würzburg şi Nottingham-Trent.

Concluziile unui experiment psihologic realizat de Universităţile din Würzburg şi Nottingham Trent arată că smartphone-urile ajută oamenii să păstreze legătura cu colegii, să-şi verifice e-mail-ul şi să îndeplinească anumite sarcini de serviciu, dar, de asemenea, scad şi productivitatea la birou.

Cercetătorii le-au cerut participanţilor să se supună unui test care să le determine gradul de concentrare, în patru circumstanţe diferite: cu telefonul fie în buzunar, fie pe birou, închis într-un sertar sau scos de tot din încăpere. Cele mai slabe scoruri au fost obţinute atunci când telefonul se afla pe birou. În ansamblu, performanţa a crescut cu 26% atunci când telefoanele au fost eliminate din încăpere, scrie Gândul.

Contrar aşteptărilor, absenţa smartphone-ului nu i-a făcut pe participanţi să devină agitaţi. Nivelul de anxietate a rămas constant pe tot parcursul experimentelor. În general, femeile au fost mai agitate decât bărbaţii, determinându-i pe cercetători să tragă concluzia că nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absenţa smartphone-urilor), dar poate fi influenţat de gen.

”Studii anterioare au arătat că, pe de o parte, despărţirea de smartphone are efecte negative la nivel emoţional, cum ar fi un nivel crescut de anxietate, dar, pe de altă parte, au demonstrat şi că smartphone-ul propriu ar putea acţiona ca o sursă de distragere a atenţiei atunci când este prezent. Cu alte cuvinte, atât prezenţa, cât şi absenţa unui smartphone, ar putea împiedica o bună concentrare”, spune Jens Binder, de la Universitatea Nottingham Trent.

“Pe scurt, rezultatele studiului indică faptul că mai degrabă absenţa decât prezenţa unui smartphone îmbunătăţeşte concentrarea”, adaugă Astrid Carolus de la Universitatea din Würzburg.

Rezultatele experimentului sunt corelate cu cele ale unui studiu mai vechi – denumit “Amnezia digitală la serviciu”. În cadrul acestuia, cei de la Kaspersky Lab au demonstrat că dispozitivele digitale pot avea un impact negativ asupra nivelului de concentrare.

Studiul arăta că luarea de notiţe pe un dispozitiv digital, în timpul întâlnirilor, diminuează capacitatea de înţelegere a ceea ce se întâmplă, efectiv, în cadrul acelei întâlniri. Productivitatea angajaţilor ar putea creşte dacă aceştia ar avea numite perioade “fără smartphone”, spune Bogdan Pismicenco, Channel Sales Manager pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, la Kaspersky Lab.

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase