Home » Lumea digitală » În ultimii patru ani, utilizarea smartphone-urilor a crescut exponenţial în România

În ultimii patru ani, utilizarea smartphone-urilor a crescut exponenţial în România

În ultimii patru ani, utilizarea smartphone-urilor a crescut exponenţial în România
Publicat: 08.03.2017
Mai mult de jumătate (53%) din români foloseau un smartphone la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă o creştere de peste patru ori în ultimii 4 ani faţă de finalul anului 2012, rata de adopţie a smartphone-urilor în România fiind de doar 12%, potrivit unui raport comandat de Google.

 La nivel global, adopţia smartphone-urilor s-a dublat în 4 ani. În 2012, doar una din trei persoane din 40 de ţări avea acces la un smartphone. Patru ani mai târziu, ponderea acestora a crescut la 70%, informează Mediafax.

Potrivit studiului, 91% din tinerii cu vârste sub 25 de ani utilizează smartphone-ul, faţă de 24% în urmă cu 4 ani. Pentru aceştia, smartphone-ul a început să înlocuiască şi computerul; utilizarea computerului a scăzut de la 88% în 2012 la 79% în 2016.

Mai mult, smartphone-ul este sursa de informaţii pentru o mare parte din tinerii cu vârste sub 25 de ani. Astfel, 73% utilizează motoare de căutare pe dispozitivul mobil, iar 79% vizitează platforme de social media.

 La capitolul distracţie, 75% din tineri vizionează clipuri video pe smartphone cel putin odată pe săptămână. Smartphone-ul este dispozitivul preferat al tinerilor şi pentru activităţi cotidiene, precum: să asculte muzică (66%), să ştie cât e ceasul (71%) sau să facă poze (65%). Jumătate din tineri îşi verifică e-mail-ul pe smartphone, menţionează studiul citat.

La nivel global, aproximativ o treime dintre utilizatorii de smartphone accesează internetul mai des de pe smartphone decât pe computer. În România, 38% din utilizatorii de smartphone spun că accesează mai des internetul de pe telefon decât de pe computer. Doar 17% din utilizatorii de smartphone din România folosesc preponderent computerul pentru a intra pe internet.

În acelaşi timp, oamenii folosesc mai multe dispozitive decât în trecut. Întrebaţi în 2012 în legătură cu ce dispozitive utilizează – smartphone, tabletă sau computer -, 50% din români au răspuns că folosesc un singur dispozitiv, 10% două şi doar 2% toate cele trei. La finalul lui 2016, cei mai mulţi dintre români (31%) au spus că utilizează două dispozitive (unul singur – 25%, trei dispozitive – 15%).

Studiul a fost realizat în anii 2012 şi 2016, de către Google şi Kantar TNS, fiind susţinut peste 625.000 de interviuri cu oameni din 40 de ţări, printre care şi România.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai populare smartphone-uri din România

Primul smartphone din lume care foloseşte 100% din suprafaţa telefonului

Samsung şi scanerele de amprente pentru smartphone-uri

Samsung a fost detronat. Care este cel mai profitabil producător de smartphone-uri cu Android

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase