Home » Lumea digitală » Cine rezolvă ”problema reginelor” pe computer poate câştiga un milion de dolari. Este o mutare relativ simplă în şah

Cine rezolvă ”problema reginelor” pe computer poate câştiga un milion de dolari. Este o mutare relativ simplă în şah

Publicat: 09.09.2017
Cercetătorii de la Universitatea St. Andrews au ajuns la concluzia că orice programator care poate rezolva faimoasa problemă de şah numită „problema reginelor” (problema damelor) poate schimba în întregime industria IT-ului şi se poate alege şi cu un premiu de un milion de dolari din partea ”Clay Mathematics Institute” din Statele Unite.

Problema reginelor este una relativ simplă: trebuie să plasezi opt regine pe o tablă de şah astfel încât niciuna nu o poate ataca pe alta. Altfel spus, nicio regină nu împarte acelaşi rând, coloană sau diagonală cu alta, scrie IFL Science.

Orice persoană, cu puţină răbdare, poate rezolva această problemă, dar computerele nu pot face acelaşi lucru cu aceeaşi uşurinţă. Computerele trec prin toate opţiunile posibile şi cu cât ai mai multe opţiuni, cu atât ia mai mult acestora de a găsi soluţia.

„Dacă poţi crea un program care să rezolve această problemă foarte rapid, o poţi adapta pentru a rezolva multe dintre problemele importante care ne afectează viaţa de zi cu zi”, precizează profesorul Ian Gent, autorul principal al acestui studiu.

De asemenea, aceasta este o variaţie a unei probleme a informaticii: o problemă care poate fi verificată rapid poate fi şi rezolvată rapid? Spre exemplu, dacă se cer divizorii numărului 4.199, ar trebui ceva timp pentru ca o persoană să vină cu răspunsul corect. Totuşi, este uşor de verificat că 4.199 este divizibil cu 13, 17 şi 19 (în afară de 1 şi 4.199).

Mulţi consideră că nu fiecare problemă poate fi rezolvată cu aceeaşi rapiditate cu care este verificată, dar orice programator care este de altă părere, sau dovedeşte că este într-adevăr imposibil, îşi poate spune părerea. Mai mult, „este o recompensă de un milion de dolari pentru oricine care poate demonstra sau infirma că problema reginelor poate fi rezolvată rapid”, precizează Christopher Jefferson, co-autor al acestui studiu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au demonstrat că inteligenţa este o aptitudine necesară în cadrul jocului de şah

O problemă de matematică pentru copiii de clasa I a uimit prin complexitatea sa. Tu ştii cum poate fi rezolvată?

Problema matematică care a uimit internetul. Tu ştii rezolvarea?

Poţi rezolva această problemă de matematică devenită virală in Japonia? FOTO+VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase