Home » Lumea digitală » Prin intermediul tehnologiei ”deep learning” roboţii pot prezice viitorul

Prin intermediul tehnologiei ”deep learning” roboţii pot prezice viitorul

Publicat: 12.12.2017
Cercetătorii din cadrul Universităţii din California au dezvoltat o tehnică robotică de învăţare care le permite roboţilor să-şi imagineze acţiunile din viitor pentru a-şi putea da seama cum să manipuleze obiecte pe care nu le-ai mai întâlnit anterior. În viitor, tehnologia ar putea ajuta maşinile autonome să anticipeze viitoarele evenimente.

Prin intermediul tehnologiei de ”vizualizare anticipativă”, roboţii pot prezice ceea ce vor vedea camerele în viitor atunci când realizează o serie de mişcări. Science Daily notează că acest tip de maşinării sunt relativ simple, reuşind să prezică acţiuni care se petrec la câteva secunde distanţă. Însă chiar şi aşa robotul reuşeşte să mute obiectele de pe masă fără a se lovi de obstacole. 

Roboţii pot învăţa să realizeze aceste sarcini fără ajutorul oamenilor, fără să cunoască mediul în care se vor afla sau obiectele pe care va trebui să le mute. În modul de ”joacă” robotul învaţă care sunt pbiectele aflate pe masă. După această fază robotul îşi construieşte un tipar de predicţie al mediului în care se află şi poate utiliza acest model pentru manipularea noilor obiecte. 

”Este acelaşi lucru precum modul în care ne imaginăm cum acţiunile noastre vor deplasa anumite obiecte din mediul înconjurător. Metoda va ajuta robotul să vizualizeze cum diferite comportamente vor afecta lumea din jurul lui,” a declarat Sergey Levine, profesor din cadrul Universităţii Berkeley. La baza sistemului se află tehnologia ”deep learning”  acompaniată de dinamica neuronală advecţională. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase