Home » Lumea digitală » O aplicaţie COVID finanţată de UE înregistrează utilizatorii când tuşesc sau strănută

O aplicaţie COVID finanţată de UE înregistrează utilizatorii când tuşesc sau strănută

O aplicaţie COVID finanţată de UE înregistrează utilizatorii când tuşesc sau strănută
Publicat: 15.05.2020
O aplicaţie mobilă finanţată de Uniunea Europeană înregistrează respiraţia utilizatorilor, strănuturile şi tusea, pentru a descoperi noi cazuri de infectare cu COVID-19.

Aplicaţia COVID-19 Sounds App, dezvoltată de cercetători de la Universitatea Cambridge, este finanţată parţial de Consiliul European pentru Cercetare, potrivit Euractiv. Deocamdată există doar o versiune pentru Android, urmând să fie lansată şi o variantă pentru iOS.

Cercetătorii doresc să realizeze, prin intermediul aplicaţiei, o bază mare de date – care va include şi sunetele respective – care să fie folosită de algoritmi de inteligenţă artificială pentru a detecta noile cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 sau alte boli ale sistemului respirator.

Dezvoltatorii susţin că tehnologia nu va urmări utilizatorii. „Datele vor fi stocate pe serverele universităţii şi vor fi folosite doar în scopuri ştiinţifice”, a transmis instituţia.

În acest moment sunt disponibile puţine mostre de sunete scoase de sistemul respirator uman, care pot fi analizate de cercetători. „Trebuie să strângem cât de multe putem de la cât mai mulţi participanţi”, a declarat Cecilia Mascolo, profesor la Cambridge în Departamentul de Ştiinţă a Computerelor şi Tehnologie.

Aplicaţia a fost finanţată prin intermediul proiectului european EAR, care oferă fonduri pentru proiecte ce folosesc sunetul pentru a diagnostica boli.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase