Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Poate cu adevărat pasta de dinți din cărbune activ să albească dinții? Cât de sigure sunt astfel de produse

Poate cu adevărat pasta de dinți din cărbune activ să albească dinții? Cât de sigure sunt astfel de produse

Sursa foto: Unsplash
Publicat: 28.06.2020

Oamenii care doresc dinți mai albi ar putea încerca pasta de dinți cu cărbune. Dar oare poate o astfel de pastă de dinți să albească dinții?

Răspunsul variază. În timp ce pasta de dinți cu cărbune poate într-adevăr să albească puțin dinții, nu este cel mai bun agent de albire de pe piață. De asemenea, nu este nici cea mai sigură opțiune.

Persoanele în căutare de dinții mai albi au folosit cărbune pentru igiena orală încă de când Hipocrate l-a recomandat grecilor, potrivit unui studiu din 1992. În anii 1930 și 1940, producătorii americani au promovat guma de mestecat și pudra din cărbune, susținând că ar putea împrospăta respirația și albi dinții. Astăzi, consumatorii care au în vedere și protejarea mediului înconjurător pot găsi ață dentară, pastă de dinți, apă de gură și chiar și periuțe de dinți infuzate cu cărbune activ. Toate aceste produse promit să albească dinții și să „detoxifice” gurile.

Cât de sigure sunt produsele din cărbune activ pentru sănătatea orală

Mulți producători susțin că porii minusculi din cărbunele activ pot „detoxifia” gura și înlătura petele de pe dinți. Un studiu publicat în 2017 a arătat că 96% dintre producătorii de pastă de dinți cu cărbune susțineau că produsele lor au proprietăți de albire, iar 46% dintre aceștia se lăudau cu abilitatea produsului de a detoxifia dinții.

Însă, există o problemă. Nu există încă nicio definiție științifică a termenului „detoxifiere”. Astfel de argumente nu sunt susținute de dovezi. Chiar și mai îngrijorător este faptul că siguranța și toxicitatea acestor produse din cărbune nu a fost încă testată.

„Suntem îngrijorați că aceste produse ar putea dăuna dinților”, a declarat John Brooks, autorul principal al studiului din 2017.

Pasta de dinți din cărbune activ poate albi dinții

În cadrul unui experiment din 2019, cercetătorii au pătat 90 de dinți de vacă cu ceai negru concentrat și apoi au folosit diverși agenți de albire. Chiar dacă produsele din cărbune active nu au fost printre cele mai eficiente, folosirea lor a rezultat totuși într-un anumit nivel de albire patru săptămâni mai târziu, a explicat Brooks.

Cu toate acestea, un studiu mic nu este suficient pentru a dovedi că produsele din cărbune sunt o soluție eficientă sau sigură pentru sănătatea orală, scrie Live Science.

Oamenii de știință sunt îngrijorați, de fapt, că particulele abrazive din cărbune albesc dinții prin înlăturarea smalțului. Astfel, dinții ar putea fi slăbiți și ar deveni mai vulnerabili la îngălbenire pe termen lung.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce se îngălbenesc dinţii?

O anumită substanţă din pasta de dinţi ne afectează oasele

Efectul neașteptat pe care îl are apa de gură după ce facem sport

Bomba din gura noastră. Câte sute de specii de bacterii trăiesc în cavitatea bucală

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase