Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este distanţa reală dintre Pământ şi stele?

Care este distanţa reală dintre Pământ şi stele?

Care este distanţa reală dintre Pământ şi stele?
Publicat: 28.02.2015
Sunt stele în Univers atât de îndepărtate încât nu avem cum să calculăm le ce distanţă se află faţă de Pământ sau numărul lor. Dar cât de departe de Pământ este cea mai apropiată stea?

Distanţa de la Soare la Pământ este de aproximativ 150.000.000 de kilometri. Din moment ce lumina călătoreşte cu o viteză de 300.000 de kilometri pe secundă, luminii solare îi ia 8 minute să ajungă la noi.

Cele mai apropiate stele sunt Proxima Centauri şi Alpha Centauri. Distanţa de la Pământ la ele este de 270.000 de ori mai mare decât distanţa de la Pământ la Soare.

Deci, distanţa de la ele până la noi este de 270.000 x 150.000.000 de kilometri! Patru ani îi ia luminii lor să ajungă pe Pământ.

Distanţele dintre stele sunt atât de mari, încât a fost inventată o unitate de măsură specială pentru ele. Este vorba de „anul-lumină”, ce reprezintă chiar distanţa pe care o parcurge lumina într-un an.

Asta înseamnă aproximativ zece mii de miliarde de kilometri (10.000.000.000.000). Distanţa până la cea mai apropiată stea este de patru ori mai mare ca aceasta.

Dintre toate stelele cerului, numai aproximativ 6.000 pot fi văzute fără un telescop, şi nu toate acestea sunt vizibile din Europa.

De fapt, dacă te-ai uita le cer şi ai număra stelele pe care le vezi, ai putea număra puţin peste o mie. Totuşi, cu un telescop puternic, este posibil să identifici şi să fotografiezi un număr mult mai mare.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase