Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce oamenii au muci?

De ce oamenii au muci?

De ce oamenii au muci?
Publicat: 13.12.2015
Nasul poate produce până la un litru de mucus în fiecare zi. Cum se întâmplă asta?
Mucii sunt un semn că nasul funcţionează corect. Mucusul este alcătuit 95 % din apă, 3 la sută din mucină (asta e substanţa care îi conferă vâscozitate) şi 2 la sută din alte lucruri, cum ar fi proteine şi sare. De aceea mucii pot avea un gust sărat.
 
În unele zile, în special atunci când eşti răcit, mucusul va începe să curgă. Când eşti bolnav, corpul tau face mai mult mucus pentru a te ajuta să nu se agraveze boala. În acele zile, surplusul de mucus trebuie eliminat, în restul timpului, însă, mucusul rămâne în nas şi îşi are rolul său acolo.
 
Mucusul are rolul de a proteja nasul şi plămânii. Soluţia aceasta lipicioasă menţine interiorul nasului umed. De asemenea, mucii sunt capcane pentru praf şi murdărie. În acest fel, impurităţile rămân prinse în cavitatea nazală şi nu ajung în plămâni, împiedicând dezvoltarea infecţiilor sau îngreunarea respiraţiei.
 
Muci, de asemenea, conţin particule care luptă impotriva infecţiei, la fel ca anticorpii sau celule albe din sânge. Uneori mucii pot fi de diferite culori: albi, galbeni sau verzi. Acest schimb de culori poate fi cauzat de diverse impurităţi, precum bacterii sau viruşi. Deci, mucii localizaţi în nas sunt parte a unui scut lipicios de protecţie a organismului uman. 
 
Sursa: Mentalfloss
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase