Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce sunt şi cum apar ticurile

Ce sunt şi cum apar ticurile

Ce sunt şi cum apar ticurile
Publicat: 09.12.2017
Ticurile sunt comportamente iraţionale, aparent fără vreun scop, compulsii pe care o persoană se simte obligată să le facă.
Ticurile au originea în copilărie, în micile gesturi şi comportamente pe care le făceau cei din jur pentru a ne linişti: legănat, cântat, sărutat etc. în momentele în care simţeam trăiri foarte puternice pe care nu le puteam conţine.

Un lucru important de specificat este că acestea au o legătură foarte puternică cu gândirea magică sau cu egocentrismul, stări pe care cu toţii le-am experimentat când am fost mici.

Ticurile pot fi verbale sau comportamentale, dar ambele au acelaşi rol: de a linişti o persoană, de a îi oferi ajutorul de care a beneficiat şi în copilărie.
 
Cel mai bine putem explica ticurile ca apărări împotriva unor afecte prea puternice. Să presupunem un copil care are o relaţie foarte puternică cu mama lui şi care la un moment dat în dezvoltarea lui se îndepărtează de ea condus de o dorinţă de explorare a ceea ce îl înconjoară. Dacă în acele momente el se loveşte de diferite interdicţii, de un adult care nu îl lasă să iasă să se joace, de tatăl care îi ia jucăria, de un frate care îl bate şi în urma acestor interdicţii el nu se poate întoarce la mamă pentru că ea este indisponibilă (poate a plecat, poate este ocupată etc.), copilul va simţi nevoia să se întoarcă în stadiul în care beneficia de protecţia mamei cu ajutorul unui comportament auto-calmant. Astfel, supărat fiind, în funcţie de caz, el va începe să îşi sugă degetul, va cânta ceva, se va bălăngăni înainte şi înapoi, toate aceste gesturi simbolizând dragostea maternă. 
 
În funcţie ce se va întâmpla mai departe, el poate depăşi acest obstacol în dezvoltare sau îl poate menţine pe toată durata vieţii. În cazul adulţilor care au ticuri, ele sunt apărări care înainte au protejat foarte bine copilul împotriva unor pericole reale, dar care acum îl apără împotriva unor pericole imaginare. 
 
Toţi oamenii au ticuri, fiecare dintre noi avem un anumit ritual menit să ne ridice moralul când suntem supăraţi sau un anumit tip de comportament în momentul în care suntem fericiţi. Aceste ticuri pot să ne deranjeze sau să fim împăcaţi cu ele. Pentru o rezolvare sigură a acestora se recomandă ajutorul de specialitate.
 
Ticurile sunt simboluri. Ele simbolizează o stare, un sentiment şi, chiar dacă aparent nu au vreo legătură cu mediul exterior, în esenţă este mult mai mult de atât.
 
Tiberiu Seeberger, psihoterapeut psihanalist în formare
www.seeberger.ro
0761517763
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase