Home » Natură » Zorii unei noi religii (I)

Zorii unei noi religii (I)

Publicat: 06.12.2007
Viitorul poate fi schimbat uneori prin gesturi simple, o idee practica pentru care omenirea a platit scump ca sa o invete. Intr-o era a diminuarii drastice a resurselor naturale si a luptei impotriva poluarii, pare sa ia nastere o noua religie - ecologia.

Locul ecologiei in secolul vitezei.
Atentia pe care o acordam acum ecologiei, dezvoltarea si extinderea acestui concept nu au fost generate de cauze pozitive. Aplicarea ei a devenit o necesitate in secolul XXI, avand misiunea de a repara o parte din daunele secolului XX si de a preveni unele ulterioare.
Cea mai potrivita descriere a secolului trecut a fost facuta deja, reusind sa cuprinda in cuvinte simple, insasi esenta: secolul vitezei. In acesti o suta de ani, omenirea a cunoscut o evolutie uimitoare, sub toate formele: industriala, economica , medicala, stiintifica, culturala.

Reversul medaliei
Reversul medaliei nu a intarziat sa apara: deseurile poluante, derivatii din petrol, uzul pe scara larga al electricitatii, fenomenul de neoprit al extinderii urbanistice in dauna zonelor rurale, au afectat atat prezentul cat si viitorul planetei.
Utilizatorii acestor minunate masinarii erau prea fascinati de noile facilitati, incat sa se mai preocupe de reziduurile produse de acestea.
Marile orase si-au dobandit faime nedorite. Londra sau Chicago sunt cunoscute, dincolo de vasta oferta culturala si pentru pentru smogul lor – unul dintre primele semnale ale dezastrului. In curand aveau sa apara si altele: disparitia anumitor specii, avansarea deserturilor, dezastrele nucleare, poluarea apelor, proasta administrare a deseurilor casnice si industriale, despadurirea accelerata, mutatii genetice, aparitia unor boli grave, a caror vindecare este inca un mister pentru medicina de astazi. O data cu subtierea stratului de ozon protector al planetei
aparitia cazurilor de cancer de piele, o boala care loveste fara mila si fara discernamant, si-a marit incidenta.

Atentionarile in acesta privinta nu au intarziat sa apara. Aplicand principiul ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, oamenii au fost sfatuiti sa se protejeze intotdeauna cand se expun razelor solare, indiferent de loc sau de anotimp. Chiar si in anotimpul rece, razele UV sunt la fel de periculoase. Zapada reflecta aceste raze, afectand in aceeasi masura pielea neprotejata.
Toate aceste transformari au revelat fata ascunsa a revolutiei industriale, inlesnind trecerea ecologiei dinspre domeniul stiintific catre domeniul public.
S-a dezvoltat ,astfel, in mod progresiv, constiinta impactului pe care il are omul asupra naturii, a felului in care a luat in stapanire spatii pe care nu le locuia singur.
Planeta verde?
Datele recente au semnalat gravitatea situatiei, cu atat mai mult cu cat emisiile de gaze in atmosfera au produs o crestere a temperaturii globale, transformandu-se intr-o reala amenintare la adresa vietii de pe pamant.
Acesta incalzire a temperaturii globale cu mai putin de un grad, poate parea neimportanta la prima vedere, dar consecintele acesteia sunt dezastruoase. Omenirea a trebuit sa plateasca un pret foarte scump ca sa invete aceste lucruri. Uraganele, tornadele, inundatiile, secetele, cutremurele, toate aceste calamitati care au lovit intreaga planeta au dus la reconsidererea situatiei si la implementarea unor masuri de incetinire a acestor efecte.
O simpla comparatie a planetei cu corpul uman, va duce la o mai buna intelegere a situatiei. Atunci cand temperatura corpului creste cu 2-3 grade, efectele nu intarzie sa apara: suferim de febra, deshidratare, frisoane. Acelasi efect, la o alta scara, il are cresterea temperaturii, asupra planetei.

In marile aglomerari urbane efectele fenomenului poluarii sunt usor de observat, in masura in care constituie o amenintare permanenta la adresa vietilor locuitorilor acestor spatii. Corpul uman, aflat in interactiune directa cu mediul in care se dezvolta, se resimte intr-un scurt timp si lupta cu propriile mijloace impotriva a ceea ce constituie o amenintare pentru el. Constientizarea acestui pericol de catre umanitate a dus in cele din urma la extinderea termenului de ecologie si asupra altor domenii, cuvintele de ordine fiind „ a economisi” si „ a proteja”. Atentia indreptata catre acest nou concept, care pare a fi solutia salvatoare, a facut ca ecologia sa fie declarata de anumite voci, noua religie a secolului XXI. De data acesta, o religie care poate fi imbratisata de toata lumea, fara exceptii.
Trecerea ecologiei de la o ramura a stiintei la un stil de viata care converteste din ce in ce mai multi oameni, reprezinta una dintre victoriile secolului XXI.

FACTS
Termenul “ecologie” a fost formulat pentru prima data in 1866, de catre Ernst Heinrich Haeckel, biologist, naturalist, filozof, fizician german si se referea la „Studiul interacţiunilor dintre organismele vii şi ambient şi organismele vii între ele în condiţii naturale”

Ecologia a fost impusa ca disciplina abia in 1895 de catre botanistul olandez Eugenius Warming, o data cu prima aparitie a unei lucrari pe tema ecologiei plantelor. Acesta va sustine in continuare cursuri universitare pe acesta tema si va scrie numeroase lucrari pe marginea acestui subiect, traduse ulterior in mai multe limbi. Cele mai importante lucrari ale sale sunt: Plantesamfund si Haandbog i den systematiske Botanik.

Alcatuita din cuvintele grecesti ecos (casa) si logos (stiinta), ecologia se poate traduce ca „stiinta a studierii habitatului”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase