Home » Natură » Cum a apărut viaţa în mediul acvatic. Rezultatul neaşteptat obţinut de o echipă de cercetători

Cum a apărut viaţa în mediul acvatic. Rezultatul neaşteptat obţinut de o echipă de cercetători

Cum a apărut viaţa în mediul acvatic. Rezultatul neaşteptat obţinut de o echipă de cercetători
Publicat: 03.12.2015
Cianobacteriile produc oxigen, făcând posibilă existenţa organismelor în apele oceanului planetar.

În primele momente ale evoluţiei vieţii pe Terra, planeta noastră era acoperită în mare parte de oceane. Vreme de câteva miliarde de ani, oxigenul din apă nu a fost suficient pentru a permite apariţia organismelor. Acest lucru a fost posibil după apariţia algelor ce formează fitoplanctonul. Pe parcursul vieţii lor, acestea produc oxigenul necesar vieţii în mediul subacvatic, proces aflat în plină desfăşurare de aproape 800 de milioane de ani.

Se presupune că fotosinteza, procesul prin care plantele transformă lumina în energie, a apărut în urmă cu 2,7 miliarde de ani, deci cu mult înainte de apariţia fitoplanctonului. Problema a suscitat interesul cercetătorilor din cadrul Universităţii din Bristol, Marea Britanie, care au studiat intens acest fenomen.

Rezultatele au arătat că populaţiile de cianobacterii au evoluat din microorganismele care populau în trecut apele dulci ale Terrei. Acestea au avut nevoie de câteva sute de milioane de ani pentru a se adapta mediului de viaţă al oceanelor. A urmat apoi răspândirea acestora şi apariţia ulterioară a noilor organisme subacvatice.

„În urmă cu aproape 800 de milioane de ani, cianobacteriile din oceanul planetar au fost capabile să se dezvolte şi să se adapteze noilor condiţii de viaţă. Mai apoi, acestea s-au răspândit atât de mult încât oxigenul produs de acestea a făcut capabilă apariţia unor noi forme de viaţă în mediul acvatic.”, a declarat Patricia Sánchez-Baracaldo, liderul echipei de cercetare.

Sursa: upi.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase