Home » Natură » Opt lei, vedete într-un documentar foarte popular, au fost otrăviţi – VIDEO

Opt lei, vedete într-un documentar foarte popular, au fost otrăviţi – VIDEO

Opt lei, vedete într-un documentar foarte popular, au fost otrăviţi – VIDEO
Publicat: 09.12.2015
Opt exemplare dintr-un grup de lei vedete într-un serial documentar foarte popular pe BBC au fost otrăvite în rezervaţia naţională Masai Mara din Kenya, a anunţat marţi un ONG de apărare a animalelor sălbatice, preluat de AFP.

Doi lei — printre care Bibi, o femelă de 17 ani, una dintre cele mai vârstnice din grup şi vedetă a serialului — au murit după ce au mâncat sâmbătă noapte o carcasă de vită otrăvită. O altă leoaică, Sienna, a dispărut şi cel puţin cinci feline se află în prezent în grija veterinarilor.

Viaţa acestui grup de lei, numit „The Marsh Pride”, a fost observată timp de 12 ani de echipe ale serialului documentar „Big Cat Diary”, difuzat pe BBC.

La autopsia lui Bibi s-au găsit urme de carbofuran, semn că acest insecticid a fost folosit pentru a otrăvi grupul de lei, a spus într-un comunicat David Sheldrick Wildlife Trust, ONG de apărare a mediului care a finanţat unitatea veterinară mobilă din Masai Mara.

Doi crescători de animale au fost arestaţi şi inculpaţi pentru otrăvire, adaugă ONG-ul. Ei riscă închisoarea pe viaţă pentru că au vizat o specie protejată.

Prezentatorul iniţial al emisiunii, Jonathan Scott, zoolog care observă grupul de lei de aproape 40 de ani, a deplâns „sfârşitul unei epoci”. „Big Cat Diary”, serial difuzat sub diferite nume în perioada 1996-2008 şi care s-a bucurat de un imens succes, a făcut din Bibi o adevărată vedetă.

Salariaţi ai rezervaţiei au văzut duminică dimineaţă că unii lei „se purtau ciudat, se prăbuşeau şi aveau spasme”, potrivit David Sheldrick Wildlife Trust. O echipă a BBC a mers la faţa locului şi a găsit-o pe Bibi „lungită pe o parte, cu gura plină de spumă şi respirând greu”. La scurt timp leoaica Bibi a murit.

Leii nu sunt doriţi de crescătorii de animale în preajma turmelor lor, pe care le aduc să pască în rezervaţia naturală Masai Mara, unde devin ţinta marilor feline, potrivit Agerpres. „Zeci de mii de animale domestice sunt aduse noaptea în rezervaţie. Nimic nu este mai şocant decât ceea ce se întâmplă în Masai Mara”, afirmă Jonathan Scott, punctând „anii de administrare nefericită” de către autorităţile locale, încheie AFP.
 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase