Home » Natură » 93% din Marea Barieră de Corali este afectată de albire. ”Este o TRAGEDIE” – FOTO+ VIDEO

93% din Marea Barieră de Corali este afectată de albire. ”Este o TRAGEDIE” – FOTO+ VIDEO

Publicat: 21.04.2016
Un nou studiu a confirmat cele mai rele presupuneri ale ecologiştilor, dezvăluind faptul că 93 la sută din Marea Barieră de Corali din Australia a fost afectată de albire.

Cauza a fost stabilită: temperatura apei este în creştere şi acest lucru cauzează albirea coralilor.

„N-am mai văzut aşa ceva la o scară de înălbire atât de mare. În nordul Marii Bariere de Corali pare că 10 cicloane au venit dintr-o dată”, a declarat cercetătorul principal Terry Hughes, care a organizat Echipa Operativă Naţională a Albirii Coralilor, ce a realizat studii în recif.

Echipa a petrecut ultimele săptămâni efectuând studii aeriene la mai mult de 911 de recife individuale de-a lungul celor 2.300 km cât se întinde Marea Barieră de Corali. După cercetările efectuate s-a constatat că numai 68 dintre ele (7 %) au scăpat de albire. Echipe de scafandri ştiinţifici au confirmat, de asemenea, aceste rezultate sub apă.

Ce înseamnă albirea coralilor? Coralii îşi obţin culoarea lor frumos vibrantă de la algele mici care trăiesc în ţesutul lor. Dar, atunci când temperatura apei ajunge să crescă prea mult, algele sunt evacuate, iar coralii devin ”pustii”, ceea ce transformă osul coralilor în unul albicios şi, de asemenea, le lasă vulnerabile la distrugere.

via GIPHY

Dar există speranţa că, odată cu scăderea temperaturii apei, coralii îşi vor reveni. Odată ce apele oceanului se vor răci din nou, Australia va intra în iarnă, iar algele vor reveni la corali şi vor restabili culoarea.

„Spre capătul sudic, cele mai multe dintre recife au semne de albire minore până la moderat şi ar trebui să se recupereze în curând. Dar, în partea de nord a recifului, cum ar fi în apropiere de Lizard Island, în cazul în care 100 % din recife sunt înălbite pentru mai mult de 60 la sută, lucrurile sunt un pic mai complicate”, a declarat Hughes.

Dar, oamenii de ştiinţă nu ştiu cât de multe recife vor supravieţui sau cât de repede temperaturile vor începe să scadă după o vară record de caldă.

„Albirea a atins cota crucială în regiunea de nord, cam la 1.000 km de la Port Douglas până în nordul strâmtorii Torres, între Australia şi Papua Noua Guinee”, a declarat unul dintre cercetatori, Andrew Baird, de la Centrul ARC de Excelenţă pentru Studiul Recifelor de Corali.

Potrivit purtătorului de cuvânt al WWF-Australia, Nick Heath, aceasta este o tragedie naţională.

”Dar va fi chiar mai mult decât o tragedie în cazul în care liderii noştri politici nu vor lua măsuri în ce priveşte abordarea provocărilor fără precedent pentru însăşi supravieţuirea Marei Bariere de Corali”, a declarat purtătorul de cuvânt al WWF-Australia, Nick Heath.

 „Corali lipsiţi de culoare sunt faţa schimbărilor climatice”, a adăugat Nick Heath.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole:

Marea Barieră de Corali a început să albească. ”Este îngrijorător”

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase