Home » Natură » Invenţia ingenioasă care curăţă aerul şi creează bijuterii preţioase

Invenţia ingenioasă care curăţă aerul şi creează bijuterii preţioase

Publicat: 07.07.2016
Aerul pe care îl respirăm astăzi este mult mai poluat decât cel din trecut, iar situaţia se înrăutăţeşte.

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la UC Berkeley, smogul omoară peste 4.000 de oameni în fiecare zi, în China.

Pentru a face aerul din nou respirabil, designerul olandez Daan Rosegaarde a creat cel mai mare purificator de aer. Smog Free Towe are o înâlţime de şapte metri şi absoarbe smogul precum un aspirator prin vârf, ca mai apoi să elibereze aerul proaspăt prin cele şase orificii laterale. Dispozitivul care poate purifica peste 30,000 de metri cubi de aer pe oră este alimentat cu energie nepoluantă de 1,400 de waţi.

Pentru crearea turnului, Roosegaarde a făcut cercetări de-a lungul a trei ani,  prototipul este finalizat şi a fost expus în Rotterdam. Rosegaarde a explicat modul prin care acţionează turnul. ,,Prin încărcarea turnului cu o sarcină pozitivă, un electrod va trimite ioni pozitivi în aer. Aceşti ioni se vor lipi de particulele minuscule de praf. Praful împreună cu ioni pozitivi sunt colectaţi şi depozitaţi în interiorul turnului.”

Turnul, pe lângă faptul că purifică aerul, poate crea şi bijuteri. Particulele de carbon care sunt colectate pot fi tranformate în ,,pietre preţioase” care pot fi ataşate bijuteriilor. Fiecare piatră este echivalentul a 1.000 de metri cubi de aer.  Prototipul este momentan doar în Rotterdam, însă Roosegaarde susţine că în cele din urmă turnul va fi prezent şi în Beijing, Mexico City, Paris şi Los Angeles

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase