Home » Natură » Numărul leoparzilor de zăpadă este în continuă scădere din cauza braconajului. Vânzările se fac pe Internet

Numărul leoparzilor de zăpadă este în continuă scădere din cauza braconajului. Vânzările se fac pe Internet

Publicat: 25.10.2016
Conform unui nou raport, sute de leoparzi de zăpadă sunt ucişi în lanţul muntos din Asia de către braconieri.

Experţii estimează că în sălbăticie mai există 4.000 de animale din specia de leopard de zăpadă. Aproximativ patru animale din această specie sunt ucise de către braconieri, majoritatea fiind localnici. Experţii afirmă că vânzarea pieilor de leopard s-a mutat în mediul online, pentru a păcăli legile.

Leopardul de zăpadă trăieşte în 12 ţări dintre platoul Himalayan şi Tibetan. Printre ţări se numără China, Butan, Nepal, India, Pakstan, Mongolia, Tajikistan şi Rusia.  De obicei, animalele trăiesc la altitudini între 1.000 şi 5.400 de metri deasuprea nivelului mării. Aceştia sunt izolaţi de frig cu ajutorul blănii groase, leoparzii se hrănesc în general cu oi şi capre alpine. 

Din cauza faptului că pot ucide animale care sunt de trei ori mai mari decât ele, fermierii au de suferit deoarece aceştia le atacă în general oile şi bovinele. Conform unui studiu din 2008, până astăzi au fost  prinşi de braconieri între 221 şi 450 de leoparzi albi. Experţii consideră că principalul motiv este conflictul dintre oameni şi animalele sălbatice.

,,Principalul demers ar fi protejarea cirezilor, deoarece în comunităţile nomande acesta este principalul motiv al conflictului,” declară James Compton, din cadrul Traffic.

Peste 90% dintre ucideri au avut loc în cinci ţări, China, Mongolia, Pakistan, India şi Tajikistan. În raport, este sugerat faptul că 21% dintre leoparzii de zăpadă au fost braconaţi pentru traficul ilegal de blană sau oase.

,,Leopardul de zăpadă nu se găseşte foarte des în pieţe, astfel braconierii îi ucid şi apoi îi vând pentru a-şi recăpăta pierderile,” a declarat James Compton.

O altă îngrijorarea a experţilor este reprezentată de extinderea pieţei de desface în mediul online, unde se vând gheare şi dinţi care sunt utilizate în scopuri medicinale. 

Sursa: BBC

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase