Home » Natură » Pesticidele pun în pericol albinele. Plantele nu mai pot fi polenizate

Pesticidele pun în pericol albinele. Plantele nu mai pot fi polenizate

Pesticidele pun în pericol albinele. Plantele nu mai pot fi polenizate
Publicat: 18.12.2016
Cercetările arată că viaţa albinelor este pusă în pericol de substanţele folosite în agricultură

Cercetătorii au constatat că insecticidele nicotinoide, cele mai larg folosite în agricultură, prejudiciază capacitatea albinelor de a scutura florile pentru a colecta polenul cu care fertilizează culturile agricole. Unele flori, precum cele de roşii sau cartofi, trebuie scuturate pentru a elibera polenul, iar albinele se pricep foarte bine să creeze vibraţia necesară în acest scop.

Dar studiile întreprinse recent arată că albinele expuse la nivelurile de pesticide nicotinoide folosite în agricultura modernă nu mai reuşesc să deprindă abilitatea de a crea vibraţia necesară şi ca urmare colectează mai puţin polen. Studiul este concordant cu lucrările precedente, care au demonstrat că pesticidele neonicotinoide reduc capacitatea de învăţare şi memoria la albine, le împiedică posibilitatea de a comunica şi dăunează sistemului lor imunitar.

Totodată, insecticidele reduc succesul reproductiv al albinelor, precum şi eficienţa procesului de polenizare pe care îl pot intermedia. Albinele şi alţi polenizatori fertilizează aproximativ trei sferturi din culturile agricole din lumea întreagă şi se confruntă cu o scădere a populaţiei lor din cauza pierderii de habitat, a bolilor şi folosirii pesticidelor. În Europa este în vigoare din 2013 un moratoriu asupra folosirii a trei nicotinoide la culturile agricole, care va fi revizuit anul viitor.

Sursa: Rador

Vă recomandăm şi următoarele articole:

Mii de albine au urmărit această maşină timp de 2 zile. Ce a determinat insectele la asemenea gest – FOTO

Uimitor: albinele îşi pot „reîntineri” creierul

Leii din Kenia sunt ucisi cu insecticide

Albinele, în pericol de dispariţie. Ce efecte ar putea avea asupra oamenilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase