Home » Natură » Cum se folosesc animalele de legile fizicii

Cum se folosesc animalele de legile fizicii

Cum se folosesc animalele de legile fizicii
Publicat: 13.01.2017
Cartea scrisă de Matin Durrani şi Liz Kalaugher explorează diversele feluri în care animalele se folosesc de fizică, multe dintre acestea extrem de spectaculoase.

Cartea Furry Logic nu este, aşa cum ar sugera titlul, o explorare detaliată a abilităţilor de raţionament ale animalelor.

Scriitorii Matin Durrani şi Liz Kalauger citează o sumedenie de descoperiri ştiinţifice. Durrani este fizician, iar Kalaugher este un om de ştiinţă care se ocupă cu studiul materialelor. Au scris această lucrare pentru a explică modul în care animalele se folosesc de sunet, lumină, electricitate, magnetism şi multe alte lucruri pentru hrană, împerechere şi supravieţuire.

Conform savanţilor, aceste animale nu folosesc în mod conştient legile fizicii aşa cum folosesc oamenii, dar totuşi, sunt evenimente uimitoare.

Păunii, spre exemplu, produc sunete de frecvenţă joasă atunci când îşi întind penele cozii, acest comportament fiind  pentru a atrage femelele. La celălalt capăt al spectrului frecvenţei se găsesc liliecii, care emit ultrasunete pentru a-şi localiza prada.

De asemenea, cartea cuprinde şi o parte în care se discută şi fenomenele mai puţin cunoscute de ştiinţă: spre exemplu, nu se ştie cum păuniţele recepţionează semnalele păunilor. De asemenea, nu se ştie cum peştii-arcaş scuipă cu o asemenea precizie, vânând prada care se află pe crengile de deasupra apei, cu un succes de 94% dintre cazuri. Este un procentaj uimitor, mai ales având în vedere că peştele trebuie să „calculeze” unghiul sub care lumina intră în apă.

Cartea este pentru toată lumea, nefiind nevoie de înţelegerea teoriilor ştiinţifice complicate; în plus, cartea nu este o prezentare exhaustivă a tuturor situaţiilor apărute în natură (care, practic, sunt nenumărate).

Sursa: Science News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Situaţia IQ-ului în lumea animală: iată cine câştigă în 12 dueluri ale inteligenţei!

Inteligenţa câinilor surprinde oamenii de ştiinţă: „credeam că doar oamenii au această capacitate”

5 dintre cele mai inteligente animale din lume

8 trucuri incredibile care încalcă legile fizicii – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase