Home » Natură » O şopârlă cu solzi din Madagascar scapă de prădători prin a se dezbrăca

O şopârlă cu solzi din Madagascar scapă de prădători prin a se dezbrăca

Publicat: 10.02.2017
Savanţii au descoperit o nouă specie de gecko - un gen de şopârle găsit în climatele calde - care scapă de prădători prin lăsarea în urmă a solizilor şi a pielii.

Noua specie descoperită a fost denumită Geckolepis megalepis şi a fost descrisă în jurnalul PeerJ. Particularitatea acestei şopârle este că are solzi mari, ca de peşte, mai mari ca orice altă specie a genului Gecko, relatează LA Times.

G. megalepis trăieşte în nordul Madagascarului, în jurul carsturilor (cavităţi în anumite roci formate în urma dizolvării sub acţiunea apei) de calcare din masivul Ankarana. Savanţii spun că aceşti solzi pot fi desprinşi foarte uşor datorită mărimii lor. În plus, aceştia susţin că există un mecanism de control al lor care este o strategie adaptativă pentru scăparea de prădători.

Autorii acestui studiu mai susţin şi că regenerarea solzilor are loc în câteva săptămâni, pornind de la celule stem ale straturilor mai adânci ale ţesutului, această caracteristică nemaifiind observată la altă vertebrată. Capacitatea aceasta regenerativă a celulelor stem a G. megalepis poate fi extrem de utilă în medicină.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

În sălbăticie, clima determină sexul unei şopârle

Oamenii de ştiinţă, surprinşi de inteligenţa şopârlelor

Cinci şopârle implicate într-un experiment spaţial rusesc despre viaţa lor sexuală au murit

Ne vor creşte membrele la loc? Mecanismul genetic de regenerare a cozii la şopârle ar putea fi aplicat şi la oameni

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase