Home » Natură » Savanţii au pus la cale un plan ambiţios de a reîngheţa Oceanul Arctic

Savanţii au pus la cale un plan ambiţios de a reîngheţa Oceanul Arctic

Savanţii au pus la cale un plan ambiţios de a reîngheţa Oceanul Arctic
Publicat: 19.02.2017
Savanţii doresc să folosească aproximativ 10 milioane de pompe care vor arunca apa pe suprafaţa gheţii pentru a o îngroşa.

O nouă lucrare care schiţează planul echipei de a îngheţa apa topită a Oceanului Arctic în urma încălzirii globale estimează că prin acest procedeu se va adăuga un metru în grosime calotei glaciare, relatează Science Alert.

Steven Desch, cercetătorul care a condus acest proiect, a menţionat că „gheaţa mai groasă înseamnă o gheaţă cu viaţă mai lungă”.

Acest plan vine ca răspuns temerii că în această vară Oceanul Arctic se va topi complet. Media anuală a calotei glaciare a Oceanului Arctic este de 1,5 metri, iar adăugarea unui metru este desigur semnificativă.

Proiectul este foarte îndrăzneţ şi costisitor, necesitând, pentru doar 10% din toată zona, 10 milioane de pompe care să aducă apa pe suprafaţa gheţii. Pentru a construi aceste pompe, este nevoie de 10 milioane de tone de oţel, în condiţiile în care Statele Unite produc anual 80 de milioane de tone de oţel. În total, proiectul ar fi de 500 de miliarde de dolari americani, ceea ce îl face bun doar pe hârtie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

4,14 milioane de kilometri pătraţi de gheaţă s-au topit în 2016 în Oceanul Arctic. Consecinţele sunt dramatice

Nivelul oceanelor a crescut în secolul XX mai mult decât în ultimii 3.000 de ani

Pentru prima dată climatologii vorbesc în termeni duri despre încălzirea globală: „Am încurcat-o!”

Arctica se încălzeşte într-un ritm fără precedent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase