Prima pagină Natura

Alergia la carne, afecţiunea gravă provocată de muşcătura unei căpuşe

Oana Bujor | 06.27.2017 | ● Vizualizări: 667
Sursa: Wikimedia Commons     + zoom
Galerie foto (1)

Muscatura căpuşei amblyomma americanum (steaua singuratică) îi face pe oameni să devină alergici la carne.

Capuşa este purtătoare a unei molecule de zahăr denumită alfa-1, 3-galactoză ce reprogramează sistemul imunitar al oamenilor făcându-i alergici la carne. Atunci când o căpuşă deţinătoare a moleculei muşcă o persoană, primul răspuns al organismului este de a crea un anticorp, informează Independent. În urma infectării, de fiecare dată când o persoană va consuma carne roşie ce conţine această moleculă sistemul imunitar se va declanşa, provocând o reacţie alergică. 

Simptomele alergiei Alfa-Gal includ urticarie, dificultăţi respiratorii, crampe abdominale şi leşin. În cazuri rare poate provoca decesul

Deşi este prezentă în mod normal în sud-estul Statelor Unite ale Americii, au fost raportate cazuri recente şi în oraşe precum Hanover, Minnesota, Duluth şi New Hampshire. Cosby Stone, imunolog din cadrul Universităţii Vanderbilt, a afirmat: ,,În urmă cu cinci ani erau raportate în jur de 50 de cazuri ale sindromului Alfa-Gal. În prezent sunt aproximativ 200''. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: