Prima pagină Natura

Faimosul leopard al zăpezilor nu mai este considerată o specie pe cale de dispariţie

Oana Bujor | 09.17.2017 | ● Vizualizări: 912
Sursa: pixabay.com     + zoom
Galerie foto (1)

Stăpân al vârfurilor muntoase, faimosul leopard al zăpezilor a fost eliminat recent de pe lista speciilor pe cale de dispariţie. Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii a schimbat statutul speciei de la ''în pericol de exticţie'' la ''vulnerabil''.

În prezent, specialiştii estimează că există 4.000 de leoparzi ai zăpezii adulţi în zona vârfurilor muntoase din Himalaya. Deşi par a fi veşti bune conservaţioniştii avertizează că specia nu este lipsită de ameninţări. IFL Science relatează că numărul animalelor este încă în scădere, însă mult mai lentă. 

Leoparzii zăpezilor au fost încadraţi pe listele organizaţiei încă din momentul în care au fost descoperiţi pentru prima oară de biologi, în 1970. Având în vedere că habitatul lor natural se află pe cele mai înalte vârfuri muntoase, specialiştilor le-a fost dificil să studieze felinele. 

Ultimele cifre prezentate au dus la declanşarea unui conflict între specialiştii care studiază specia. Unii susţin că felinele ar trebui clasate în continuare ca specie în pericol de dispariţie, în timp ce un grup separat susţine că numărul animalelor este mult mai mare decât se credea anterior.

''Pentru a fi considerată specie în pericol, trebuie să existe mai puţin de 2.500 de leoparzi maturi,'' a declarat dr. Tom McCarthy, membru din cadrul Programului pentru Leoparzii Zăpezilor. ''Desigur, în continuare această specie suferă un declin numeric, însă nu este la fel de rapid precum în anii anteriori,'' a adăgat el.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Tag-uri: leopard | zapada | disparitie | specie