Home » Natură » Dieta mai puţin obişnuită a aligatorilor. Descoperirea din stomacul reptilelor i-a surprins pe cercetători

Dieta mai puţin obişnuită a aligatorilor. Descoperirea din stomacul reptilelor i-a surprins pe cercetători

Dieta mai puţin obişnuită a aligatorilor. Descoperirea din stomacul reptilelor i-a surprins pe cercetători
Publicat: 28.10.2017
Doi cercetători, James Nifong de la Kansas State University, şi Russell Lowers, de la Kennedy Space Center, au publicat un studiu în jurnalul de specialitate Southeastern Naturalist în care susţin că aligatorii de pe coasta Atlanticului din America de Nord şi din Golful Mexic consumă rechini juvenili şi pisici de mare.

„Aligatorii consumă patru noi specii de rechini şi una de pisici de mare”, a precizat Nifong. „Înainte de acestea, au fost doar câteva observaţii de pe o insulă de pe coasta Georgiei, dar noile descoperiri documentează ocurenţa acestor interacţiuni”, adaugă acesta.

În ciuda diferenţelor dintre apa marină şi apa dulce, se întâmplă de multe ori ca rechinii şi pisicile de mare să se întâlnească cu aligatorii. Mulţi rechini şi pisici de mare pot înota în apa dulce acolo unde aligatorii nu pot rata ocazia unei mese îmbelşugate. Deşi aligatorii nu au glande salifere precum crocodilii, aceştia pot călători între apa dulce şi cea sărată, scrie phys.org.

De obicei, dieta aligatorului este alcătuită din crustacee, melci şi peşti, dar pentru că aligatorii sunt prădători oportunişti, cercetătorii susţin că şi rechinii pot fi pe meniul acestora.

„Descoperirea aduce în atenţie importanţa rechinilor şi a pisicilor de mare la dieta aligatorilor, precum şi mortalitatea în rândul rechinilor juvenili atunci când analizăm populaţiile speciilor ameninţate de dispariţie”, a adăugat Nifong.

Nifong a analizat, ca parte în disertaţia sa, conţinutul a 500 de stomacuri de aligatori vii şi a echipat unii indivizi cu transmiţătoare GPS pentru a le monitoriza mişcările. Astfel, s-a observat că aligatorii călătoresc între apa dulce şi zonele parţial închise unde apa dulce şi apa sărată se amestecă şi unde se găsesc şi mulţi rechini juvenili.

Situaţiile în care un prădător se hrăneşte cu altul sunt rare şi ţine de conjuncţia dintre două nişe ecologice (în acest caz, apa sărată şi apa dulce), dar atunci când se întâmplă, rezultatul ţine de dimensiunea prădătorilor. În acest caz, un aligator adult consumă un rechin juvenil, dar există situaţii în care un rechin adult s-a hrănit cu un pui de aligator.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care sunt diferenţele dintre crocodil şi aligator?

Un ALIGATOR de peste 2 metri este animalul de companie al unei femei. Îl cheamă Rambo şi poartă costume – FOTO+VIDEO

Ce se întâmplă când un aligator atacă un ţipar electric. Urmarea este spectaculoasă (VIDEO)

Un aligator IMENS a surprins turiştii din Florida. ”Ăsta chiar este un dinozaur”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase