Prima pagină Natura

Deşi la nivel global s-a întregistrat o scădere dramatică a producţiei de vin, cea din România a crescut cu 64% faţă de 2016

Oana Bujor | 10.28.2017 | ● Vizualizări: 313

Producţia de vin de la nivel global din acest an va atinge cel mai mic nivel, care a mai fost înregistrat doar în 1961. Fenomenele meteorologice extreme din vestul Europei au distrus podgoriile din zonele care furnizau cele mai mari cantităţi de vin, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV),

Producţia la nivel global ar putea scădea la 246,7 hectolitri în 2017, informează Business Insider. Un hectolitru reprezintă 100 de litri sau echivalentul a 133 de sticle de vin obişnuite. 

Declinul la nivel global s-a produs din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile care au lovit trei dintre ţările cu cele mai vaste culturi de viţă de vie: Italia, Franţa şi Spania. În Franţa vremea a afectat o mare parte din regiunile viticole, inclusiv Bordeaux şi Champagne, iar guvernul a declarat că producţia de anul acesta va fi cea mai scăzută din ultimii 10 ani.  Producţia de vin din Italia a scăzut cu 23 de procente, în timp ce cea din Franţa cu 19%, iar cea din Spania cu 15%. 

De cealaltă parte, producţia de vin din România a crescut cu 64% comparativ cu anul 2016, fapt ce ne clasează pe locul 13 în topul producătorilor de vin de la nivel global. O creştere importantă a producţiei de vin s-a înregistrat şi în Ungaria, Austria şi Portugalia. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: