Home » Natură » Cele mai des folosite insecticide otrăvesc păsările cântătoare

Cele mai des folosite insecticide otrăvesc păsările cântătoare

Cele mai des folosite insecticide otrăvesc păsările cântătoare
Publicat: 18.11.2017
Insecticidele au fost criticate pentru efectele negative asupra populaţiilor de albine. Cu toate acestea, încă mai sunt folosite la scară largă. Un studiu recent a scos la iveală şi că sunt extrem de toxice pentru păsările cântătoare.

Două dintre cele mai des utilizate insecticide din lume sunt imidacloprid (un neonicotinoid) şi clorfiros (organofosfat). Într-o nouă lucrare, publicată în jurnalul Scientific Reports, acestea sunt responsabile pentru otrăvirea păsărilor cântătoare, afectându-le chiar şi migraţia, scrie Futurism.

Aceste insecticide au fost studiate în trecut pentru efectele asupra albinelor, dar acum este clar că şi alte specii suferă din cauza prezenţei substanţelor.

„Studierea riscului neonicotinoidelor au fost în trecut concentrate pe albine la care s-a observat un declin accentuat al populaţiei. Totuşi, nu doar albinele sunt afectate de aceste insecticide”, a precizat Christy Morrissey de la Universitatea Saskatchewan şi co-autor al acestui studiu.

„Aceste chimicale au un impact puternic asupra păsărilor. Vedem o pierdere semnificativă în greutate (25%), iar orientarea lor în migraţie a fost afectată”, a precizat Margaret Eng, conducătoarea acestui studiu. De asemenea, s-a observat o letargie generală, asemănătoare cu cea produsă în urma otrăvirii.

Conform lui Morrissey, insecticidele afectează acum mai mult păsările cântătoare decât o făceau în trecut. Înainte, chimicalele erau pulverizate pe plante, dar acum fermierii pot planta seminţe acoperite cu neonicotinoide. Păsările nu doar că mănâncă seminţele toxice, dar pot consuma granule de clorfiros.

Aceste păsări sunt o parte esenţială din ecosistem, consumând insecte care ar fi dăunătoare pentru culturi, fiind importante pentru productivitatea şi sănătarea copacilor şi pădurilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Vinovatul pentru dispariţia albinelor: un insecticid pentru porumb

Topul celor mai periculoase fructe şi legume cu un conţinut alarmant de pesticide

Vopsea, insecticide şi alte zeci de ingrediente “îmbietoare”: ce conţine o ţigară?

Albinele, în pericol de dispariţie. Ce efecte ar putea avea asupra oamenilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase