Home » Natură » Un nou proiect de lege pune în pericol comunităţile şi speciile sălbatice din lungul Dunării şi Deltă

Un nou proiect de lege pune în pericol comunităţile şi speciile sălbatice din lungul Dunării şi Deltă

Un nou proiect de lege pune în pericol comunităţile şi speciile sălbatice din lungul Dunării şi Deltă
Publicat: 29.11.2017
Mai multe fundaţii pentru protejarea mediului solicită Camerei Deputaţilor să respingă propunerea legislativă prin care sunt încurajate şi scutite de taxe construcţiile în zone inundabile. Aplicarea unei astfel de legi va duce la creşterea riscului de producere a pagubelor economice şi chiar pierderi de vieţi omeneşti în cazul inundaţiilor.
WWF România, Fundaţia Eco-Civica, SOR, Federaţia Coaliţia Natura 2000 şi Fundaţia Conservation Carpathia solicită Camerei Deputaţilor să respingă propunerea legislativă  prin care sunt încurajate şi scutite de taxe construcţiile în zone inundabile.
 
Proiectul de lege încurajează, prin facilităţi fiscale, construcţiile pe insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat care se află în zone cu risc la inundaţii. Tocmai interdicţia de a construi în aceste zone reprezintă o măsură de prevenţie extrem de utilă, aplicată cu succes în multe ţări europene. În plus, alternativa de apărare împotriva viiturilor – digurile şi alte tipuri de lucrări hidrotehnice aflate sub responsabilitatea statului român – este extrem de costisitoare.  
 
În acelaşi timp, acest proiect de lege ar transforma Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, sit inclus în patrimoniul UNESCO, precum şi alte arii naturale protejate din România, în zone comerciale şi de distracţii, fără să se ţină cont de protejarea valorilor naturale unice în Europa. Scutirile de taxe pentru activităţi economice ce ţin de “producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi cele de servicii conexe acestora”, menţionate la art. 7 al propunerii legislative, vor avea un puternic impact negativ asupra naturii. 
 
Insulele, grindurile şi alte formaţiuni similare create de apă sau situate în jurul apei sunt teritorii cu biodiversitate importantă. Doar în Delta Dunării se adăpostesc peste 300 de specii de păsări, majoritatea strict protejate la nivel european. Fără să fie prezentată o evaluare a zonelor unde există şanse să fie aplicată propunerea legislativă, putem considera că pe aceste zone se află specii şi habitate protejate de lege care riscă să fie distruse. 
 
“Delta Dunării se poate dezvolta economic doar prin activităţi prietenoase cu natura, alături de turişti care sunt interesaţi de natură. Sunt turiştii care au grijă să nu deranjeze coloniile de pelicani şi care vor să se cazeze sau să ia masa la localnici. Activităţile economice necontrolate duc la transformări iremediabile ale ecosistemelor deltaice, riscăm să pierdem Delta Dunării aşa cum o ştim”, spune Camelia Ionescu, manager Program Ape, WWF România. 
 
De asemenea, prin obiectivul de promovare a activităţilor economice în zone inundabile, noua propunere legislativă contravine legilor existente , inclusiv Constituţiei României. “În forma propusă acum, se încalcă mai multe drepturi garantate de Constituţie, cum este cel la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic sau dreptul de proprietate”, mai adaugă reprezentantul WWF. Se poate observa şi o lipsă de documentare, inclusiv cu privire la impactul negativ asupra bugetului de stat, precum şi corelarea cu importante Convenţii internaţionale, cum sunt: Convenţia pentru protecţia fluviului 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase