Home » Natură » FOTO. Putem vedea în timp real efectele încălzirii globale: imagini unice din Antarctica, surprinse de sateliţii NASA

FOTO. Putem vedea în timp real efectele încălzirii globale: imagini unice din Antarctica, surprinse de sateliţii NASA

Publicat: 27.01.2018
Un beneficiu al Erei Spaţiale este acela că putem vedea mişcările şi evoluţia suprafeţei şi atmosferei terestre. De la formarea şi mişcările cicloanelor, la schimbarea anotimpurilor şi la mişcările calotelor glaciare de la poli. În acest caz, este vorba de ultima instanţă, unde programul Earth Observation al NASA surprinde mişcările gheţii de la Polul Sud.

În cadrul acestui program există Operation IceBridge, unde cercetătorii şi-au petrecut o mare parte din deceniul trecut monitorizând calota glaciară pentru a observa posibilele crăpături şi/sau curgeri, scrie Universe Today.

Recent, echipa NASA a condus un studiu în Antarctica ca parte din al nouălea an al operaţiunii ştiinţifice cu scopul de a vedea efectele schimbării climatice.

Zborul efectuat cu avionul P3 a avut loc pe 4 noiembrie anul trecut şi a urmat traiectoria pe care o va urma satelitul NASA ICESat-2 (Ice, Cloud, and land Elevation Satellite-2) care va fi lansat la sfârşitul lui 2018.

Avionul şi-a început zborul în punctul de nord al Peninsulei Antarctice şi apoi spre sud, peste Marea Weddell. În sudul Peninsulei Antarctice au surprins râuri a căror curgere creştea pe măsură ce albia se îngusta.

Credit: NASA/Digital Mapping System

Într-o manieră similară, pe măsură ce gheaţa curge prin locuri din ce în ce mai strâmte, apar din ce în ce mai multe fracturi la suprafaţă, cum sunt cele prezentate în imaginea de mai sus, unde gheaţa curge în partea sudică a calotei glaciare George VI, care este localizată la sud de Munţii Seward. În această locaţie, crăpăturile pot deveni o trăsătură normală care se formează atunci când gheaţa alunecă pe terenul de dedesubt. Totuşi, aici, crăpăturile nu sunt atât de dramatice ca în alte locuri.

În imaginea de jos este un gheţar extrem de fragmentat din cauza crăpăturilor. Acesta curge spre vest din Platoul Dyer spre George VI Sound, iar partea sa de nord se loveşte de Gheţarul Meiklejohn.

Credit: NASA/Digital Mapping System

O a treia imagine (jos) arată tot un gheţar extrem de crăpat la nord de Vârfurile Creswick care curge tot spre George VI Sound.

Credit: NASA/Digital Mapping System

Ca o imagine generală, cercetătorii au observat că gheaţa se deplasează încet, dar sigur, spre ocean, arătând de asemenea că această regiune este vulnerabilă în mod particular, cu gheţari şi calote glaciare care alunecă pe stratul de rocă în oceane. După imagini, se observă că în unele locuri deplasarea este avansată, formând crevase extrem de largi şi adânci în stratul de gheaţă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Sub aisbergul masiv din Antarctica s-a descoperit o zonă fascinantă care a stat ascunsă timp de 120.000 de ani

Calota glaciară din Antarctica se topeşte într-un ritm şi mai rapid decât s-a crezut anterior. Ce au descoperit cercetătorii sub aceasta

Descoperire impresionantă sub gheaţa din Antarctica – FOTO+VIDEO

Descoperire de excepţie a geologilor: acum 280 de milioane de ani, Antarctica era acoperită de păduri stranii. ”Astăzi nu există nimic asemănător”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase