Home » Natură » Amprente vechi de 150 de milioane de ani au fost descoperite în Scoţia. Ar putea oferi informaţii importante cu privire la dinozauri

Amprente vechi de 150 de milioane de ani au fost descoperite în Scoţia. Ar putea oferi informaţii importante cu privire la dinozauri

Publicat: 05.04.2018
Mai multe amprente de dinozauri au fost descoperite în Scoţia. Acestea ar putea furniza informaţii importante privind o perioadă de evoluţie a dinozaurilor. Amprentele datează din urmă cu 170 de milioane de ani, din perioada de mijloc a Jurasicului.

Sit-ul arheologic rar a fost descoperit în Rubha nam Brathairean, de pe insula Skye, şi conţine în jur de 50 de amprente conservate în stare aproape perfectă. Conform Science Alert, majoritatea aparţin sauropodelor, însă unele dintre ele au fost realizate şi terapozilor. 

Fosilele din urmă cu 174-164 milioane de ani sunt rare deoarece o mică parte din amprentele ce aparţin acelei perioade sunt expuse suprafeţei terestre. Insula Skye este unul dintre puţinele locuri unde astfel de fosile pot fi descoperite, iar excavările recente marchează o a doua descoperire de acest fel în zonă. ”Această perioadă este importantă pentru evoluţia dinozaurilor. Este acelaşi moment în care primele păsări au început să zboare, iar primii dinozauri carnivori şi stegozaurii s-au diversificat,” au notat specialiştii în cadrul lucrării. 

Credit: dePolo et al/Scottish Journal of Geology

Sit-ul în sine este dificil de studiat. Acesta se află într-o zonă izolată erodată de mare şi vremea instabilă. În ciuda acestor factori, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Edinburgh a reuşit să identifice cu acurateţe două trasee şi multe alte fosile izolate. În urma analizării imaginilor suprinse cu dronele, cercetătorii susţin că amprentele aparţin atât sauropodelor, cât şi terapozilor. 

Pentru identificarea exactă a speciilor, cercetătorii vor efectua analize amănunţite, însă ei consideră că cel puţin unele urme de sauropod aparţin speciei ichnotaxon Breviparopus.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase