Home » Natură » VIDEO. O nouă cauză a curenţilor oceanici i-a surprins pe cercetători. ”Vinovaţii” care au fost până acum neglijaţi de oceanografi

VIDEO. O nouă cauză a curenţilor oceanici i-a surprins pe cercetători. ”Vinovaţii” care au fost până acum neglijaţi de oceanografi

VIDEO. O nouă cauză a curenţilor oceanici i-a surprins pe cercetători. ”Vinovaţii” care au fost până acum neglijaţi de oceanografi
Publicat: 22.04.2018
În teoria haosului, se spune că mişcarea aripilor unui fluture poate duce la o furtună puternică. Acum, savanţii au demonstrat cum unele dintre cele mai mici creaturi din ocean pot avea acelaşi impact major sub valuri, cu grupuri de mici organisme precum creveţii care produc curenţi puternici care amestecă şi agită mediul subacvatic.

„Animalele care înoată pot juca un rol semnificativ în amestecul apei oceanelor – o idee care a fost aproape eretică în oceanografie”, a precizat John Dabiri de la Universitatea Stanford, unul dintre autorii studiului. „Acum, multe dintre modelele noastre climatice nu includ efectele animalelor, sau dacă o fac, acestea reprezintă doar participanţi pasivi în proces”.

„Ai această migraţie masivă pe verticală în fiecare zi, a trilioane de organisme”, a adăugat Dabiri. „Pe măsură ce înoată în sus, fiecare dintre ele împinge puţin fluid înapoi… curând vei avea o debandată cauzată de aceste mici creaturi, iar apa este împinsă în jos de loviturile succesive”.

Pentru a măsura efectele, echipa a plasat creveţi în containere verticale umplute cu apă sărată şi au indus migraţii diurne pe verticală cu ajutorul luminilor care imitau apusul şi răsăritul soarelui, scrie Science Alert.

Cercetătorii au înregistrat curgerea apei pentru a vizualiza forţa valurilor creată de organisme. „Nu mutau doar fluidul care apoi se întorcea în locaţia originală”, a precizat Isabel Houghton, membră a echipei de cercetare. „Totul se amesteca ireversibil”.

Până acum, aceste efecte au fost demonstrate doar în laborator, dar dacă acelaşi lucru are loc şi în natură, biologii şi oceanografii vor fi nevoiţi să regândească modul în care viaţa marină contribuie la turbulenţa oceanului, mai ales că acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu animalele mai mari, precum caracatiţele, peştii sau mamiferele marine.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

5 mari MISTERE nerezolvate ale mărilor şi oceanelor

Cum se vede o furtună de la 11.000 de metri altitudine. Imaginile surprinse de un pilot

Schimbările climatice sunt cauza apariţiilor furtunilor tropicale extreme, precum uraganul Irma?

Imagini incredibile din spaţiu arată ”ciclonul bombă” care loveşte coasta estică a Statelor Unite

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase