Home » Natură » ”Zona moartă” din Golful Mexicului poate ajunge la jumătate din suprafaţa Albaniei până la mijlocul verii

”Zona moartă” din Golful Mexicului poate ajunge la jumătate din suprafaţa Albaniei până la mijlocul verii

Publicat: 12.06.2018
Savanţii au prezis că „zona moartă” - o zonă cu nivel de oxigen scăzut în care viaţa marină poate dispărea - din Golful Mexicului va ajunge la dimensiuni colosale, depăşind 14.000 de kilometri pătraţi.

Zona se află în nordul golfului şi la sud faţă de coastele statelor americane Texas şi Louisiana, scrie Daily Mail.

Există mai mult de 500 de astfel de zone în întreaga lume, dar aceasta este a doua cea mai întinsă regiune hipoxică (fără oxigen) din întreaga lume.

Previziunea este dimensiunea medie din ultimii 31 de ani, dar este de aproximativ 3 ori şi jumătate mai mare decât cea prognozată pentru acest an de Hypoxia Action Plan.

Zona moartă de anul trecut a avut cea mai mare întindere înregistrată, circa 22.000 de kilometri pătraţi, echivalentul suprafeţei Sloveniei.

Scurgerea de nutrienţi din Râul Mississippi are un rol important în determinarea dimensiunii zonei moarte. Această poluare cu nutrienţi, provenită din agricultură, afectează habitatele din Golful Mexicului stimulând creşterea algelor care duce la „sufocarea” apei.

În afară de efectele nocive evidente ale lipsei de oxigen, calitatea slabă a apei afectează şi capacitatea de reproducere a multor peşti şi fructe de mare.

Conform cercetătorilor de la National Oceanic and Atmospheric Administration care au participat la acest studiu, măsurătorile ajută la elaborarea de strategii de diminuare a poluării provenită din Mississippi.

Noi strategii precum Runoff Risk Advisory Forecast ajută fermierii să aplice îngrăşământ la momente optime pentru a limita scurgerea de nutrienţi în golf.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Poluarea ajunge la cote extreme în India: New Delhi a declarat stare de urgenţă şi a impus restricţii de transport

Peste 92% din populaţia planetei respiră un aer poluat. Ce se întâmplă în România

Poluarea ucide mai mulţi oameni la nivel global decât tuberculoza sau malaria. În 2015, una din şase morţi a fost provocată de aerul toxic

Produsele casnice aduc o contribuţie surprinzător de mare la poluarea aerului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase