Home » Natură » Cum poţi prezice vremea cu ajutorul culorii cerului la apus şi răsărit

Cum poţi prezice vremea cu ajutorul culorii cerului la apus şi răsărit

Cum poţi prezice vremea cu ajutorul culorii cerului la apus şi răsărit
Publicat: 05.08.2018
Din timpuri străvechi, oamenii s-au ghidat după culorile cerului pentru a prezice vremea. De exemplu, în unele regiuni din România, dacă cerul este roşiatic la apus se crede că ziua următoare va fi însorită. Specialiştii au găsit o explicaţie pentru fenomenul „cerului roşu” observat la apus, cât şi la răsărit.

Ce provoacă culorile roşiatice de pe cer de la apus şi răsărit?

Soarele se află în partea inferioară a orizontului la răsărit şi apus. În aceste momente ale zilei, lumina soarelui trebuie să traverseze o parte mai densă a atmosferei. Atunci când lumina atinge atmosfera se împrăştie în mare parte din cauza prafului, fumului sau a altor particule aflate în aer. 

Efectul de împrăştiere afectează zonele albastre ale spectrului luminos. Aşadar, din momentul în care lumina solară ajunge la noi capătă culoarea roşie-gălbuie. Praful şi fumul se acumulează în atmosferă între sistemele cu presiune ridicată, ce sunt asociate cu vremea calmă şi uscată 

Ne poate ajuta cerul roşiatic să prezicem vreme? 

În multe zone ale planetei, sistemele meteorologice se mişcă de la vest la est. Un răsărit cu soare roşiatic sugerează că în zonă presiunea este ridicată, iar praful şi alte particule din atmosferă au fost transportate către est. Acest lucru permite pătrunderea unui front atmosferic şi probabil a ploii. Pe de altă parte, un apus roşiatic sugerează îmbunătăţirea vremii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase