Home » Natură » Acesta ar putea fi momentul decisiv pentru planeta noastră. Limita ce ar putea transforma Pământul într-o seră

Acesta ar putea fi momentul decisiv pentru planeta noastră. Limita ce ar putea transforma Pământul într-o seră

Acesta ar putea fi momentul decisiv pentru planeta noastră. Limita ce ar putea transforma Pământul într-o seră
Publicat: 12.08.2018
Abilitatea noastră de menţinere a Pământului habitabil este mult mai limitată decât am crede. Activitatea umană ar putea împinge planeta să atingă o serie de puncte limită ce pot provoca creşterea temperaturilor la nivel global mult mai rapid decât până acum.

O nouă cercetare sugerează că anumite sisteme naturale ale planetei ar putea fi declanşate de către încălzire şi ar putea înrăutăţi situaţia. Conform Business Insider, într-o astfel de situaţie temperaturile de pe Pământ ar putea creşte cu 4-5 grade Celsius faţă de temperaturile anterioare industrializării.

Autorii lucrării se referă la acest scenariu ca la transformarea Pământului într-o „aeră”. „Aceste elemente pot acţiona ca într-un joc de domino”, a declarat Johan Rockstrom, coautor al lucrării. „Odată ce unul dintre elemente ajunge la limită va declanşa un alt element al Pământului. Va fi extrem de dificil şi chiar imposibil să oprim acest domino. Unele locuri de pe Pământ ar putea deveni imposibil de locuit dacă planeta se va transforma într-o seră”, a adăugat el. 

În cazul în care va avea loc acest fenomen, Pământul va trece de temperaturile resimţite în ultimii 1,2 milioane de ani. 

Limita care ar putea declanşa transformarea Pământului în seră

Printre limitele descrise în studiu se află: dezgheţarea permafrostului ce poate elibera gaze cu efect seră, distrugerea pădurilor amazoniene, ce ar elimina cea mai puternică modalitate prin care natura luptă cu reducerea dioxidului de carbon atmosferic, şi topirea calotelor glaciare. 

De exemplu, dacă se va topi calota de gheaţă a Groenlandei, un curent oceanic major ar putea fi alterat (Atlantic Meridional Ocean Circulation). Acest lucru va duce la creşterea nivelului mărilor şi oceanelor şi acumularea căldurii în Oceanul Sudic. Atfel, încălzirea apelor va duce la pierderea rapidă a calotei glaciare din Antarctica şi va fi creat un ciclu de încălzire. 

Cum poate fi evitat dezastrul natural

Hans Joachim Schellnhuber, coautor al lucrării, a declarat că „ceea ce nu ştim momentan este dacă ne putem opri la cele 2 grade Celsius impuse de Convenţia de la Paris”. Deoarece nu ştim momentul în care omenirea va depăşi limita maximă, specialiştii militează pentru reducerea dramatică a emisiilor de carbon, plantarea şi îmbunătăţirea pădurilor şi crearea unor tehnologii pentru îndepărtarea dioxidului de carbon din atmosferă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase