Home » Natură » Biologii au descoperit peşti într-o zonă aproape lipsită de oxigen. ”Abia credeam ce vedeam”

Biologii au descoperit peşti într-o zonă aproape lipsită de oxigen. ”Abia credeam ce vedeam”

Biologii au descoperit peşti într-o zonă aproape lipsită de oxigen. ”Abia credeam ce vedeam”
Publicat: 26.01.2019
Oxigenul este o necesitate fundamentală a animalelor, dar biologii au descoperit recent peşti care trăiesc în adâncurile întunecate ale Golfului Californiei, lipsite de oxigen.

Cu ajutorul unui robot subacvatic, savanţii au observat aceşti peşti care trăiesc în condiţii sărace cu oxigen, care ar fi letale pentru alţi semeni de ai lor. Descoperirea poate ajuta savanţii să înţeleagă  modul în care alte animale marine pot face faţă schimbărilor în chimia oceanelor, scrie Phys.

Cercetătorii au descris descoperirea într-un articol recent din jurnalul Ecology. Autorul principal al articolului, Natalya Gallo, este studentă absolventă la Scripps Institution of Oceanography. A lucrat îndeaproape cu alţi cercetători de la Scripps, dar şi cu biologul Jim Barry de la MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute), care a condus expediţia.

„Abia credeam ce vedeam”

În 2015, Barry, Gallo şi alţi opt cercetători au condus o serie de scufundări în mai multe bazine oceanice din Golful Californiei cu ajutorul roverului sub acvatic Doc Ricketts. Apele adânci ale acestui golf reprezintă unele dintre cele mai extreme şi sărace regiuni fără oxigen din lume.

„Abia credeam ce vedeam”, a precizat Gallo. „Am observat ţipari, peşti grenadieri şi o specie de rechini mici care înotau în zone unde concentraţia de oxigen era mai mică de 1% din concentraţia normală de la suprafaţă. Eram într-un mediu subtoxic, care ar fi trebuit să excludă peştii, dar acolo existau sute de peşti. Am ştiut imediat că era ceva special care putea modifica teoriile actuale cu privire la toleranţa faţă de nivelul scăzut de oxigen”, a adăugat cercetătoarea.

De fapt, concentraţia de oxigen era de doar 1:10 – 1:40 din concentraţia tolerată de alţi peşti din mediile cu oxigen scăzut, unele specii chiar preferând aceste medii aproape în întregime anoxice.

„Multe alte tipuri de peşti sunt considerate tolerante la condiţii cu oxigen scăzut”, a comentat Barry. „Dar peştii din aceste zone ale golfului sunt precum câştigătorii dintr-un grup de sportivi olimpici”, a adăugat savantul.

„Sperăm să ne întoarcem în golf cât mai repede”

Cercetătorii încă nu ştiu exact cum aceşti peşti sunt capabili să supravieţuiască sau chiar să rămână în acest mediu aparent vitreg. Ţiparii şi rechinii de aici au capete mari cu branhii de un roşu deschis, foarte capabile să absoarbă oxigenul din apa înconjurătoare. De asemenea, peştii sunt mici, cu lungimi de mai puţin de 30 de centimetri, cu corpuri moi, subţiri, cu oase puţin dezvoltate. Toate aceste trăsături îi pot ajuta să conserve energie.

Mai mult, experţii nu ştiu de ce aceste specii se adună pe fundul neprimitor al golfului. Barry speculează că peştii caută hrană sau evită prădătorii. În unele regiuni, cercetătorii au găsit melci de mare, stele de mare şi alte mici vieţuitoare. Dar în regiunile cu cel mai scăzut nivel de oxigen, fundul mării arăta lipsit de viaţă şi materie organică, sugerând că nici măcar aceste nevertebrate nu pot supravieţui. 

„Sperăm să ne întoarcem în golf cât mai repede pentru a răspunde la unele întrebări”, a conchis Barry.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Peştii prinşi şi apoi eliberaţi nu se mai pot hrăni

Experimentul care schimbă tot ce ştiai despre peşti. Descoperirea uluitoare a cercetătorilor

Ce trăieşte în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe Pământ?

Imagini nemaivăzute: au fost filmate animalele dintr-un abis neexplorat până acum (FOTO, VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase