Home » Natură » Oceanele sunt absorbite în scoarţa planetei

Oceanele sunt absorbite în scoarţa planetei

Publicat: 29.05.2019
Un studiu recent sugerează că oceanele se retrag către scoarţa planetei, din pacate nu suficient de repede pentru a contrabalansa creşterea nivelului apelor cauzată de încălzirea globală.

Un studiu recent, efectuat de către o echipă de cercetători norvegieni, a ajuns la concluzia că scoarţa planetei absoarbe apele oceanului planetar, notează Futurism

Conform aceluiaşi studiu, publicat în jurnalul Geochemistry, Geophysics, Geosystems, din păcate nu putem spera că acest fenomen natural să fie răspunsul pentru creşterea oceanelor datorată încălzirii globale. 

Cercetările echipei au condus spre concluzia că acest proces, de absorbire a apei oceanice în scoarţa planetei, a avut un vârf în urmă cu 150 de milioane de ani, odată cu spararea supercontinentului Pangeea. „Fenomenul de subducţie are loc într-o proporţie mai mare atunci când are loc separarea unui supercontinent”, explică Krister Karlsen, cercetător al Universităţii din Oslo.

Prognoză

Studiul sugerează că în ritmul actual pe care îl are fenomenul de retragere al apelor în scoarţă, în aproximativ 12 miliarde de ani Terra ar putea să rămână fără oceane planetare. Cercetătorii explică că această proiecţie nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru nimeni. Atât din cauza faptului că 12 miliarde de ani reprezintă un orizont foarte îndepărtat de timp, dar şi din cauza faptului că, în 5 miliarde ani, Soarele va exploda şi va consuma mare parte din sistemul nostru solar.

Citeşte şi:

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase