Home » Natură » ”Zăpada” artificială ar putea fi folosită pentru a stopa topirea gheţarilor din Antarctica

”Zăpada” artificială ar putea fi folosită pentru a stopa topirea gheţarilor din Antarctica

”Zăpada” artificială ar putea fi folosită pentru a stopa topirea gheţarilor din Antarctica
Publicat: 23.07.2019
O echipă de cercetători propune pomparea apei din adâncuri pentru a fi îngheţată la suprafaţă ca soluţie pentru topirea gheţarilor antarctici.

Încălzirea globală ne pune şi ne va pune faţă în faţă cu o întreagă suită de fenomene care, încet dar sigur, vor transforma profund lumea în care trăim. Dintre acestea, topirea calotelor glaciare şi creşterea nivelului oceanelor şi mărilor cauzate de acest fenomen se vor dovedi a fi o problemă reală şi presantă pentru o parte importantă a planetei.

Într-un efort de a minimiza aceste efecte, o echipă de cercetători a propus o soluţie îndrăzneaţă prin care să poată fi oprită topirea calotei glaciare din Antarctica. Astfel, oamenii de ştiinţă au propus ca soluţie pentru această situaţie pomparea apei din adâncuri, pentru ca ulterior să fie îngheţate, un fel de zăpadă artificială”, notează Reuters.

„Deja am trezit gigantul (n.r metaforă pentru dezintegrarea calotei)de la polul sud!”, explică Anders Levermann, profesor al Institutului de Studiu al Impactului Climei din Postdam.

Soluţia propusă de către dr. Levermann şi echipa acestuia implică folosirea a 12.000 turbine eoliene pentru a pompa apă de la 1.500 de metri adâncime spre suprafaţă. Acolo aceasta va fi îngheţată pentru a putea contribui la stoparea procesului de topire şi destrămare a calotei glaciare.

„Deja am trecut de un punct fără întoarcere dacă nu facem nimic”, a declarat dr. Levermann. „Putem să o aducem (n.r.calota) la o stare de de stabilitate cu o intervenţie minoră acum sau putem să o aducem la un punct de stabilitate cu o intervenţie foarte mare în viitor”, a mai adăugat acesta.

Dr. Levermann, precum şi multe alte voci din lumea ştiinţei argumetează că, în acest moment, reducerea emisiilor de carbon ar trebui să reprezinte o prioritate maximă pentru guvernele lumii. Lucrarea în care a fost propusă această soluţie estimează că părţii vestice a calotei glaciare antarctice îi vor trebui secole pentru a se putea topi complet, totuşi, autorii au declarat că au decis să o publice pentru a trage atenţia asupra efectelor pe care creşterea nivelului oceanelor îl are asupra comunităţilor care sunt trăiesc în apropierea mărilor şi oceanelor.

„Creşterea nivelului apei oceanului din cauza topirii calotei glaciare din vestul Antarctiii va scufunda oraşe precum Hamburg, Shanghai, New York sau Hong Kong”, explică dr. Levermann.

Echipa care a scris această lucrare a folosit modele computerizate pentru a calcula cantitatea de zăpadă artificială necesară pentru a stabiliza situaţia calotei vestice. Simulările arată că pentru a ajunge într-un punct de echilibru este necesară o cantitate de 7.400 gigatone de zăpadă artificială.

Citeşte şi:

Topirea gheţarilor antarctici poate provoca creşterea nivelului oceanelor cu trei metri

Descoperire uluitoare la 800 de metri sub gheţurile din Antarctica: un ecosistem extrem! (VIDEO)

O nouă descoperire scoate la iveală un aspect alarmant: 10% din gheţarii de pe coastă sunt în retragere

Cel mai mare gheţar din Antarctica orientală a început să se topească foarte repede

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase