Home » Natură » Schimbările climatice, o îngrijorare pentru majoritatea românilor

Schimbările climatice, o îngrijorare pentru majoritatea românilor

Schimbările climatice, o îngrijorare pentru majoritatea românilor
Publicat: 08.10.2019
Peste 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale, arată un studiu realizat pentru UNSAR, în septembrie 2019, de către IRES, transmite agenţia de presă Mediafax.

Dintre participanţii la studiu care au declarat că schimbările climatice sunt reale, 46% consideră că acestea reprezintă o problemă extrem de serioasă, pe o scală de la 0 la 10 (unde zero înseamnă că nu este o problemă serioasă, iar 10 că este o problemă extrem de serioasă), aceştia acordând schimbărilor climatice punctajul maxim.

În ceea ce priveşte efectele schimbărilor climatice, principalele îngrijorări ale românilor sunt furtunile violente (33% dintre respondenţi), urmate de topirea gheţarilor (16%), seceta (15%), incendiile de vegetaţie (14%), valurile de căldură (11%) şi inundaţiile (6%).

În ceea ce priveşte măsurile pe care românii sunt dispuşi să le aplice pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, peste 91% dintre participanţii la studiu au declarat că o soluţie pentru combaterea acestora este reducerea cantităţii de deşeuri şi colectarea selectivă a acestora, 87% – reducerea defrişărilor, 86% – izolarea termică a locuinţei, 82% – reducerea poluării industriale, 82% – utilizarea mijloacelor de transport alternative (bicicletă, mers pe jos, transport în comun etc.), 81% – evitarea produselor ambalate, în special cele în plastic, 78% – cumpărarea produselor locale sau de sezon, de fiecare dată când e posibil, 76% – limitarea înmatriculărilor de autovehicule poluante, 52% – introducerea unor taxe de acces în centrul oraşului pentru autovehicule şi alte măsuri.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.007 de persoane cu vârsta de peste 18 ani în septembrie 2019, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil, care deţin o pondere de peste 80% din piaţă.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase