Home » Natură » Gheaţa din Groenlanda s-a topit de şapte ori mai repede decât s-a anticipat, iar implicaţiile sunt uriaşe

Gheaţa din Groenlanda s-a topit de şapte ori mai repede decât s-a anticipat, iar implicaţiile sunt uriaşe

Publicat: 12.12.2019
Gheaţa din Groenlanda se topeşte de şapte ori mai repede faţă de anii 1990, afirmă specialiştii în domeniu care avertizează că circa 400 de milioane de oameni din întreaga lume se vor confunta cu inundaţii în zonele de coastă, până în anul 2100.

Un grup de 96 de oameni de ştiinţă specializaţi în zonele polare, din cadrul a 50 de organizaţii internaţionale, a realizat cea mai detaliată evaluare a pierderii gheţii în Groenlanda. Aceştia au folosit date obţinute din 11 misiuni diferite realizate prin satelit, inclusiv măsurători ale schimbării volumului gheţii, debitului şi gravitaţiei, în intervalul 1992 – 2018, potrivit Phys.

Într-un studiu publicat marţi în revista Nature, specialiştii au arătat că, din 1992, Groenlanda a pierdut 3,8 trilioane de tone de gheaţă, suficiente pentru a ridica nivelul global al mărilor cu 10,6 milimetri. Rata pierderii gheţii a crescut de la 33 miliarde de tone pe an în anii 1990, la 254 miliarde de tone pe an în ultimul deceniu, o creştere de şapte ori în aproape trei decenii.

Echipa a utilizat şi modele climatice regionale care arată că jumătate din gheaţa dispărută în Greoenlanda are drept cauză topirea suprafeţei pe fondul creşterii temperaturilor atmosferice. Cealaltă jumătatea s-a topit din cauza măririi debitului generat de creşterea temperaturilor oceanice.

Această evaluare a a fost condusă de profesorul Andrew Shepherd (Universitatea din Leeds) şi dr. Erik Ivins (Laboratorul de Propulsie prin Jet al NASA, din California) şi a fost susţinută de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi de Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială a SUA (NASA).

În 2013, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), din cadrul ONU, a  prezis că nivelul mărilor va creşte la nivel global cu circa 60 cm până în 2100, expunând circa 360 de milioane de oameni unui risc de inundaţii anuale în zonele de coastă. Noul studiu arată că topirea gheţii din Groenlanda este mult mai accelerată decât s-a crezut anterior şi se înscrie în scenariul de încălzire climatică al IPCC, care prevede încă 7 centimetri.

„De regulă, pentru fiecare centimetru în plus la nivelul mării la nivel global, alte şase milioane de persoane sunt expuse inundaţiilor de coastă pe planetă. Potrivit tendinţelor actuale, topirea gheţii din Groenlanda va expune 100 de milioane de oameni la iundaţii, în fiecare an, până la finalul secolului, deci un total de 400 de milioane de oameni din cauza creşterii nivelului mării”, a afirmat profesorul Andrew Shepherd. Potrivit acestuia, situaţia nu are un impact mic, „se întâmplă şi va fi devastatoare pentru comunităţile de pe coastă”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Zeci de mii de litri de apă dintr-un aisberg, dispăruţi într-un aparent furt

Crater gigantic descoperit în Groenlanda

Vikingii se bucurau de o vreme caldă în Groenlanda

 

Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, este tărâmul special al Pământului care fascinează omenirea încă de la descoperirea ei. O rezervaţie are o întindere de patru ori mai mare ca România

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase