Home » Natură » Creierul calamarilor este la fel de complex precum cel al câinilor

Creierul calamarilor este la fel de complex precum cel al câinilor

Creierul calamarilor este la fel de complex precum cel al câinilor
Publicat: 03.02.2020
Un studiu recent, în care a fost folosită rezonanţa magnetică, a dovedit complexitatea legăturilor neuronale ale calamarilor.

Calamarii sunt recunoscuţi pentru aptitudinile lor care le permit să supravieţuiască în medii în care există o compeţie acerbă pentru hrană, fapt care, conform unui studiu recent, poate fi pus pe seama complexităţii legăturilor neuronale din creierul acestora, notează Science Alert.

În cadrul unui studiu în care oamenii de ştiinţă au folosit rezonanţa magenetică, au descoperit o serie de căi neuronale importante, care nu fuseseră identificate anterior. „Cefalopodele moderne, un grup care include caracatiţă, sepia şi calamarul, au structurile cerebrale complexe  care se apropie, din punct de vedere al numărului de neuroni, de cel al unui câine şi care depăşesc şoarecii şi şobolanii”, explică neurobiologul Wen-Sung Chung, de la Universitatea Queensland, Australia.

„De exemplu, unele cefalopode au mai mult de 500 de milioane de neuroni, comparativ cu 200 de milioane pentru ale unui şobolan şi 20.000 ale uni moluşte obişnuite”, explică dr. Chung.

Pentru a înţelege modul în care funcţionează creierul unui calamar şi pentru a identifica căile neuronale din interiorul acestuia, oamenii de ştiinţă au folosit două tipuri de rezonanţă magnetică. Această combinaţie de tehnici a permis oamenilor de ştiinţă să confirme 99% din cele 282 căi neuronale majore descoperite anterior, dar şi să identifice 145 de noi astfel de căi. În mod surpinzător, 60% dintre aceste căi neuronale au legătură cu sistemul vizual şi cu cel locomotor.

„Asemănarea cu sistemul nervos al vertebratelor, mai bine studiat, ne permite să facem noi predicţii despre sistemul nervos al cefalopodelor la nivel comportamental”, a declarat dr. Chung. El mai adaugă: „De exemplu, acest studiu identifică mai multe reţele noi de neuroni, responsabili de comportamentele de ghidare vizuală, cum ar fi locomoţia şi camuflarea, atunci când calmarul afişează diferite culori pe partea superioară şi inferioară a corpului lor pentru a se ascunde”.

Studiul a fost publicat în iScience.

Citeşte şi:

Lumea secretă a calamarilor a fost scoasă la iveală. Modul lor de comunicare este unic în natură

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase