Home » Natură » O micro-fosilă cu o vechime de un miliard de ani, înrudită cu primele plante de uscat

O micro-fosilă cu o vechime de un miliard de ani, înrudită cu primele plante de uscat

O micro-fosilă cu o vechime de un miliard de ani, înrudită cu primele plante de uscat
Publicat: 01.03.2020
Oamenii de ştiinţă au descoperit o algă cu o vechime de un miliard de ani.

Paleontologii de la Virginia Tech, Statele Unite ale Americii, au anunţat că au descoperit o algă fosilizată din specia ”Proterocladus antiquus cu o vechime de aproape un miliard de ani, despre care cred că ar putea fi înrudită cu plantele de pe uscat care au apărut în urmă cu 450 de milioane de ani, notează Phys.

Profesorul Shuhai Xiao, de la Departamentul de Geoştiinţe al Virginia Tech, explică faptul că această fosilă care măsoară 2 milimetri ar putea fi una dintre cele mai vechi alge care au fost descoperite până acum. Până la descoperirea acestei alge, oamenii de ştiinţă erau de părere că cea mai veche fosilă avea aproximativ 800 de milioane de ani.

„Aceste noi fosile sugerează că alge marine verzi au fost jucători importanţi în ocean cu mult înainte ca urmaşii lor să se mute şi să preia controlul uscatului”, explică Xiao şi Qing Tang, cercetătorii care au condus acest studiu.

„Întreaga biosferă depinde în mare măsură de plante şi alge pentru nutrienţi şi oxigen; totuşi plantele terestre nu au evoluat până în urmă cu aproximativ 450 de milioane de ani. Studiul nostru arată că algele albe verzi au evoluat nu mai devreme de un miliard de ani în urmă, împingând înapoi cronologia algelor marine cu aproximativ 200 de milioane de ani. Ce fel de alge marine au furnizat nutrienţii consumaţi de către ecosistemele marine?”, explică dr. Xiao

Cum au evoluat plantele?

Prof. Shunhau explică faptul că, în prezent, oamenii de ştiinţă operează cu ipoteza că toate plantele de pe uscat au evoluat din algele marine. De-a lungul milioanelor de ani şi cu ajutorul schimbărilor geologice, plantele au reuşit să se adapteze condiţiilor de mediu de la suprafaţă. Trebuie precizat faptul că această teorie nu este unanim acceptată de către comunitatea ştiinţifică: „Nu toată lumea este de acord cu noi; unii oameni de ştiinţă cred că plantele verzi au pornit din râuri şi lacuri, iar apoi au cucerit oceanul şi uscatul”, explică dr. Xiao.

„Aceste alge prezintă mai multe ramuri, creşteri verticale şi celule specializate cunoscute sub numele de akinete, care sunt foarte frecvente în acest tip de fosile. Luate împreună, aceste caracteristici sugerează cu tărie că fosila este o algă verde cu multicelularitate complexă, care are aproximativ 1 miliard de ani. Acestea reprezintă probabil cea mai timpurie fosilă de alge marine verzi. Pe scurt, studiul nostru ne spune că plantele verzi omniprezente pe care le vedem astăzi pot fi identificate la cel puţin un miliard de ani”, a declarat dr. Xiao.

Studiul a fost publicat în Nature Ecology & Evolution.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase