Home » Natură » O nouă gaură în stratul de ozon se formează deasupra Polului Nord

O nouă gaură în stratul de ozon se formează deasupra Polului Nord

O nouă gaură în stratul de ozon se formează deasupra Polului Nord
Publicat: 13.04.2020
Datele arată că o nouă gaură în stratul de ozon a început să se formeze deasupra Arcticii.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) anunţă că în ultima lună în stratul de ozon de deasupra Polului Nord, Arctica, a apărut o nouă gaură şi asta din  cauza fenomenelor meteo extreme şi a unor condiţii atmosferice specifice. Vestea bună în acest caz este că, după cum explică cercetătorii, această gaură ar trebui să fie acoperită în decursul acestei luni, notează Futurism. Totuşi, vestea proastă este că integritatea stratului de ozon dintr-o regiune importantă a planetei poate fi atât de uşor pusă în pericol.

Cercetătorii explică faptul că această gaură s-a format din cauza temperaturilor neobişnuit de scăzute din stratosferă care au dus la formarea unui vortex polar. Acest fenomen a dus la dispersarea unei cantităţi mai mari de ozon faţă de cea care este îndepărtată în mod obişnuit.

Datele colectate de către ESA arată că gaura de ozn care s-a format deasupra Arcticii măsoară un milion de kilometri pătraţi, ceea ce deşi provoacă îngrijorări legate de această regiune, este mult mai mică faţă de gaura care s-a format deasupra Antarcticii. Datele legate de acea regiune arată că gaura din stratul de ozon are o suprafaţă de peste 25 de milioane de kilometri pătraţi.

Oamenii de ştiinţă care au identificat această gaură care s-a format deasupra Arcticii explică faptul că aceasta este produsul unor condiţii meteorologice neobişnuite, dar subliniază faptul că încă nu pot face predicţii solide legate de viitorul stratului de ozon din această regiune.

Citeşte şi:

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a micşorat

A fost descoperită sursa substanţei ce accelerează distrugerea stratului de ozon. ”Este o crimă masivă la adresa mediului”

O sursă misterioasă produce substanţe chimice interzise care distrug stratul de ozon

Stratul de ozon nu se reface în unele dintre cele mai populate zone de pe glob. Miliarde de oameni ar putea fi expuşi razelor UV ce provoacă tumori

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase