Home » Natură » Un superb calamar eșuat pe o plajă i-a uimit pe trecători. „Arăta ca un animal preistoric”

Un superb calamar eșuat pe o plajă i-a uimit pe trecători. „Arăta ca un animal preistoric”

Un superb calamar eșuat pe o plajă i-a uimit pe trecători. „Arăta ca un animal preistoric”
Sursa foto: Iziko Museums of South Africa
Publicat: 23.06.2020

Un calamar uriaș a eșuat pe o plajă din Africa de Sud, iar instinctul inițial al unei femei a fost să încerce să-i salveze viața.

GALERIE FOTO

„Inițial am vrut doar să o duc înapoi în ocean. Însă după ce m-am uitat mai îndeaproape, am observat că era moartă”, a declarat Adéle Grosse, din Cape Town.

Incidente similare sunt rare și au loc de obicei o singură dată la fiecare câțiva ani. Calamarul uriaș (Architeuthis dux) este o bestie carnivoră ai cărei ochi de 30 de centimetri diametru sunt cei mai mari din regatul animal.

Un calamar uriaș eșuat pe o plajă i-a lăsat fără cuvinte pe trecători

Grosse a spus că ea și soțul ei au găsit rămășițele calamarului în timpul unei plimbări de dimineață pe plajă. „Am rămas fără cuvinte atunci când am văzut-o prima oară. Vă spun sincer, arăta ca un animal preistoric”, a explicat femeia.

Nu este clar încă modul în care a murit calamarul, însă localnicii au spus că au fost valuri mare cu o noapte înainte. „Am înțeles că din cauza valurilor mari a ajuns acest frumos specimen pe plajă, la primele ore ale dimineții. Ne-am uitat după urme de mușcături sau răni și nu am găsit nimic”, a explicat Grosse.

Calamarul avea peste 4 metri lungime și probabil cântărea mai mult de 330 de kilograme, a estimate femeia. Totuși, aceste cifre sunt destul de mici pentru un calamar uriaș, femelele din această specia putând să ajungă la o lungime de 18 metri.

Calamarul eșuat „arăta ca un animal preistoric”

Calamarii uriași au opt brațe, precum și două tentacule mai lungi care le ajută să-și apuce mai bine prada. Fiecare dintre aceste membre sunt acoperite cu ventuze puternice.

Imaginile surprinse de Grosse mai arată că aceste membre înconjoară o parte cilindrică a corpului, de culoare albă. Acesta este ciocul, cu ajutorul căruia astfel de calamari își mărunțesc hrana, scrie Live Science.

„Esofagul calamarului trece prin centrul creierului, așa că hrana sa trebuie să fie destul de mică pentru a putea trece prin creier”, a explicat Michael Vecchione, specialist în nevertebrate.

Cel mai probabil, ciocul a fost eliminat din corp în urma relaxării musculaturii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce cred cercetătorii că extratereștrii ar gândi mai degrabă precum caracatițele, nu ca oamenii

Creierul calamarilor este la fel de complex precum cel al câinilor

Un calamar gigant a fost descoperit de scafandri pe o plajă din Noua Zeelandă

„Fantoma din adâncuri” care ar fi produs cicatrici misterioase pe spatele unui rechin

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase