Home » Natură » Populațiile de pești migratori au scăzut cu 76% în ultimii 50 de ani

Populațiile de pești migratori au scăzut cu 76% în ultimii 50 de ani

Publicat: 03.08.2020

Populațiile de pești migratori din lume au scăzut dramatic, fiind reduse cu 76% în ultimii 50 de ani, a descoperit o analiză.

Scăderea a fost și mai dramatică în Europa, ajungând la 93%, iar unele grupuri de pești, precum sturionii și anghilele au fost reduse cu 90%.

Specii precum somonul, păstrăvul și somnul sunt esențiale nu doar pentru râurile și lacurile în care se împerechează și se hrănesc, ci pentru întregul ecosistem. Prin faptul că înoată în amonte, peștii transportă nutrienți din ocean și aduc hrană pentru multe animale de uscat, inclusiv pentru urși, lupi și păsările prădătoare.

Situația ar putea fi chiar și mai sumbră decât ar părea

De asemenea, peștii migratori sunt esențiali pentru hrana și viețile a milioane de oameni din lumea întreagă, în timp ce pescuitul recreativ este valorat la miliarde dolari anual. Cauzele declinului sunt sutele de mii de baraje construite la nivel mondial, pescuitul excesiv, criza climatică și poluarea apei.

Oamenii de știință au spus că situația ar putea fi chiar și mai sumbră decât ar părea. Populațiile de sturioni din Marile Lacuri ale Statelor Unite, spre exemplu, au scăzut cu 95%. Totodată, informații necesare nu au fost colectate despre râurile cele mai bogate în biodiversitate precum Mekong, Congo, Amazon și Yangtze, locuri în care oamenii de știință se tem că sute de dispariții de specii de pește vor avea loc în deceniile viitoare.

Care ar putea fi soluția pentru restabilirea populațiilor de pești

Scăderea medie în populații a fost 84% în America Latină, acolo unde a fost înregistrat un declin de 59% în Asia-Pacific, deși nu există destule date deocamdată care să arate o tendință anume. În America de Nord, scăderea a fost mai puțin dramatică, ajungând la 28%. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că declinurile mari au avut loc înainte de 1970, dar și datorită faptului că multe baraje au fost înlăturate, scrie The Guardian.

„Pentru peștii migratori, nimic nu este mai rău decât un baraj. Aproape fără excepție, acolo unde barajele au fost înlăturate, populațiile și-au revenit, deseori mult mai rapid decât oricine ar fi putut anticipa”, a spus Zeb Hogan, de la Universitatea din Nevada, autorul noului raport.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum arată și ce greutate are cel mai mare pește prins vreodată. FOTO

Peştii prinşi şi apoi eliberaţi nu se mai pot hrăni

Fenomen bizar în natură: mai mulţi peşti masculi au început să depună icre

Experimentul care schimbă tot ce ştiai despre peşti. Descoperirea uluitoare a cercetătorilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase