Home » Natură » Ce trebuie să știi despre albatroși, cele mai mari păsări zburătoare din lume

Ce trebuie să știi despre albatroși, cele mai mari păsări zburătoare din lume

Publicat: 19.08.2020

Albatroșii sunt păsări uriașe și maiestuoase care pot fi admirate în timp ce zboară deasupra oceanelor lumii.

Aceste păsări sunt cunoscute pentru faptul că zboară luni întregi fără să aterizeze pe uscat, precum și pentru faptul că au câteva modalități unice de împerechere. Totuși, albatroșii au ajuns să fie în pericol de dispariție din cauza tehnicilor agresive de pescuit și a speciilor invazive.

Cea mai faimoasă specie de albatros

Există 23 de specii de albatroși, deși cea mai faimoasă este albatrosul călător sau urlător (Diomedea exulans), care este cea mai mare pasăre zburătoare din lume. Această pasăre are o lungime a aripilor de 3,4 m, potrivit Encyclopedia Britannica. Lungimea este chiar mai mare decât cea a faimosului condor din California. Albatroșii călători folosesc aceste aripi imense pentru a se deplasa pe distanțe de mii de kilometri.

Albatroșii pot zbura chiar și un an întreg fără să aterizeze vreodată pe uscat

Un albatros poate zbura chiar și un an sau mai mult fără să aterizeze niciodată pe uscat. Totuși, aceste păsări deosebite aterizează pe apă pentru a se hrăni cu calmari și pești, care fac parte din dieta lor, scrie Live Science.

Albatroșii pot dormi în timp ce zboară

Cât despre somn, oamenii de știință spun că este foarte probabil ca albatroșii să doarmă în timp ce zboară. Un studiu publicat în 2016 în Nature Communications a descris modul prin care o rudă îndepărtată a albatrosului, fregata, are multe intervale de câteva secunde în care doarme în timpul zborului. Asta sugerează că dormitul în aer este foarte posibil și în cazul altor păsări marine care călătoresc pe distanțe lungi.

De asemenea, luând în calcul mișcările monitorizate prin microcipuri ale albatroșilor, cercetătorii au aflat că „pot zbura în continuu timp de ore întregi, așa că poate fi teoretizat că dorm în timp ce zboară”. „Este un fapt acceptat că din cauza mișcărilor, trebuie să doarmă”, au mai spus oamenii de știință.

Albatroșii se împerechează pe viață, însă nu au „relații exclusive”

Din cauza faptului că albatroșii se împerechează pe viață, alegerea unui partener potrivit este o decizie majoră. Toată speciile de albatroși au un anumit dans complicat de împerechere. În cazul albatroșilor Laysan, dansul este extrem de complex, având 24 de pași și poate dura ani de zile înainte ca masculii să îl învețe.

Imediat ce o pereche este formată, „rata de divorț” în rândul albatroșilor este printre cele mai scăzute din regatul animalelor. Iar datorită faptului că durata de viață a albatroșilor este lungă, aceste perechi pot rezista decenii la rând. Oamenii de știință consider că albatroșii sunt cele mai „romantice” păsări.

Cu toate acestea, albatroșii își revăd perechea doar o singură dată pe an, atunci când se întâlnesc în locurile pentru împerechere.

Cele mai mari pericole pentru albatroși

Toate speciile de albatroși, în afară de una singură, sunt fie în pericol, amenințate sau pe cale să devină în pericol, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Cele mai mari pericole sunt speciile invazive și vasele de pescuit, care în mod accidental prind păsări în plasele de pescuit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Chiar și păsările mai fac autostopul uneori. Cum a fost surprinsă o acvilă americană

Care sunt animalele cu cel mai puternic sistem imunitar din lume

Societățile de delfini albi sunt aproape la fel de complexe ca cele ale oamenilor

Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase